Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Work & Life 24 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je beter werkt in een koffietentje (blijkt uit onderzoek)

Onder het genot van een kop koffie in een koffietentje je laptop open klappen om te werken. Voel je je dan net wat productiever dan thuis of op kantoor? Daar is nu een wetenschappelijke verklaring voor en het ligt niet aan de koffie of die leuke barista.

Uit onderzoek van de Universiteit van British Colombia blijkt dat achtergrondgeluid beter is voor de creativiteit dan totale stilte.

Werken in een koffietent

De onderzoekers lieten een groep mensen in een ruimte werken aan opdrachten die veel van hun concentratie en creativiteit vroegen. Zoals een brainstormsessie en een woordenschat test.

Stap voor stap werd er meer achtergrondgeluid geproduceerd om te kijken hoe de testgroep hierop presteerde. Voor het achtergrondgeluid werden verschillende decibellen sterkte gebruikt.

Wat bleek? Achtergrondgeluid met een volume van 70 decibel zorgde voor de beste prestaties. Hierbij staat 70 decibel ongeveer gelijk aan de hoeveelheid achtergrondgeluid in een café of koffietentje.

Bij 50 decibel, wat gelijk staat aan stilte, presteerden de testpersonen minder goed. Er werd het slechtst gepresteerd bij een volume van 85 decibel wat gelijk staat aan een vuilniswagen die vuil ophaalt.

Goede workflow

Volgens de onderzoekers zorgt wat achtergrondgeluid ervoor dat je in een goede workflow komt. Door de lichte afleiding kan je makkelijker en sneller informatie verwerken.

Onderzoeker Ravi Matha zegt hierover: ‘Het is hetzelfde als wanneer je te gefocust bent op een probleem en het niet kunt oplossen. Door het even te laten liggen en later weer op te pakken, heb je sneller een oplossing.’

Een beetje geluid tijdens het werken zorgt dus voor een constante afleiding die zorgt voor een betere creativiteit en concentratie.

Irritant geluid

Er blijken ook uitzonderingen te zijn, niet elk geluid is namelijk even goed voor je workflow. Uit een Japans onderzoek blijkt dat niet elk willekeurig achtergrondgeluid goed is.

Geluiden die een gevoel van irritatie opwekken, verminderen de productiviteit. Hierbij maakt het geen verschil of het heel zacht te horen is. Denk hierbij aan een liedje dat je niet leuk vindt of een constante piep.

Ben je van plan om te flexwerken onder het genot van een latte in een leuke koffietentje? Dan kun je dus het best een wat rustiger hoekje achterin zoeken. Net genoeg geluid voor een goede workflow en niet genoeg voor irritatie.

Waarom een flexwerkplek de ideale uitkomst is voor elke thuiswerkmoeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Reageer op artikel:
Dit is waarom je beter werkt in een koffietentje (blijkt uit onderzoek)
Sluiten