Redactie
Redactie Gezondheid 4 mei 2019

Dit is waarom je menstruatie de ene maand heviger is dan de ander

De ene maand heb je nauwelijks last van krampen en bloedverlies, terwijl je de andere maand die ene week moeizaam doorkomt. Het is toch vreemd dat je de ene maand meer last kunt hebben van je menstruatie dan de andere, maar er is een goede verklaring voor!

Levensstijl

Factoren zoals stress, slaap, voeding en inspanning kunnen allemaal een rol spelen in hoe je menstrueert in december ten opzichte van een maand eerder of later. Het heeft ook te maken met de mate waarin jij je levensstijl verandert. Ben je de afgelopen tijd bijvoorbeeld meer fanatiek gaan sporten? Dan kan het zijn dat je menstruatie minder hevig wordt en je minder bloed verliest.

LEES OOK: Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen!

Menstruatie en de hormonen oestrogeen en progesteron

Symptomen en klachten die vrouwen ervaren vlak voor de menstruatie, zoals PMS, ontstaan wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron volop aanwezig zijn. En dat zorgt voor flink wat lichamelijke kwaaltjes. Zo kan oestrogeen zorgen voor een opgeblazen gevoel en hoofdpijn. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je onrustig slaapt en stemmingswisselingen hebt. In sommige gevallen zorgt het ook voor gevoeligere borsten en cysten op de borsten. Maar daar blijft het helaas niet bij! Heb je vaak last van puistjes rond de tijd dat ‘het maandelijkse feestje’ om de hoek komt kijken? Dan heb je dit ook aan oestrogeen te danken.

LEES OOK: 5 Alternatieven voor de standaard menstruatie producten

Wat je kunt doen

Maar je kun de boel wel meer in balans brengen door ook te letten op je levensstijl. Een van de aandachtspunten, is je slaappatroon. Volgens Dr. Jessica Sheperd, gezondheidsdeskundige en specialist op het gebied van het vrouwelijk lichaam, kan een slaaptekort en onregelmatig slaappatroon de kansen op een onregelmatige menstruatiecyclus vergroten.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Elite Daily

Reageer op artikel:
Dit is waarom je menstruatie de ene maand heviger is dan de ander
Sluiten