Redactie
Redactie Mind 14 aug 2014

Dít is waarom je slimmer wordt als je een instrument bespeelt

Dat we door veel sporten een gespierd lichaam krijgen, dat wisten wel. Maar wist je ook dat ons brein één grote spiermassa is? Een instrument bespelen helpt daarbij je hersenen een flinke workout te geven.

Uit onderzoek is gebleken dat intelligentie niet geheel is aangeboren. Het IQ is kneedbaar. Train je je hersenen veel door middel van nieuwe uitdagingen, dan zul je een slimmer mens worden. Net als bij bijvoorbeeld buikspieren, hebben de hersenen een geheugen. Mocht je eerst voorzien zijn van een sixpack, enkele maanden later iets verslapt zijn, dan ben je toch zo weer terug in shape. Dit geldt hetzelfde voor onze hersenen.

Het is ‘maar’ een spelletje

Drs. Silvia Bunge en Allyson Mackey zetten een programma op, waarbij moeilijk lerende basisschoolkinderen twee soorten spellen kregen aangeboden. Twee keer per week, acht weken lang. Een was gericht op de verwerkingssnelheid in de hersenen, de ander was gericht op het redeneervermogen. Wat bleek? Het spel met betrekking tot het redeneervermogen liet een stijging zien van 32% in de non-verbale intelligentie. Het spel aangaande de verwerkingssnelheid gaven de hersenen een boost van 27% op dat gebied. De impact bleek enorm te zijn op het IQ van de kinderen.

Het klinkt als muziek in de oren

Als we luisteren naar muziek, wordt het een drukke boel daar in onze bovenkamers. Delen van je hersenen worden geactiveerd en er worden verschillende verbindingen gelegd. Hartstikke goed voor je hersenen, dus neem je kroost een keer mee naar een concert. Maar wat gebeurt er als we een instrument bespelen? Muziekdocente, Anita Collins, van de universiteit van Canberra, laat ons zien dat het bespelen van een instrument een full-body brain workout is. Daarbij legt ze haarfijn uit wat de (positieve!) langetermijngevolgen zijn. Reden genoeg om je kind op gitaarles te zetten, of om zelf weer eens achter de piano te kruipen.

Dit is waarom het bespelen van een instrument een positief effect heeft op onze hersenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dít is waarom je slimmer wordt als je een instrument bespeelt
Sluiten