Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 7 september 2016

Dit is waarom jíj aantrekkelijker bent voor muggen dan anderen

In de zomer kan je partner heerlijk slapen zonder ook maar één muggenbult op te lopen, terwijl jij (helemaal ondergesprayt met anti-muggenspul) de godganse nacht bezig bent de een na de ander van je af te slaan. Onderzoekers hebben nu wetenschappelijk bewezen waarom de een aantrekkelijker is voor muggen dan anderen.

Tien procent van de mensen is bovengemiddeld aantrekkelijk voor insecten, volgens Jerry Butler, professor aan de Universiteit van Florida. Maar liefst twintig procent van de mensen is zelfs een ware insectenmagneet. De overige 70 procent valt wat minder in de smaak bij de beestjes.

Waarom je helemaal lek gestoken wordt? Fabeltjes luiden dat diegene wel lekker zoet bloed zal hebben of lekker ruikt. Of dat insecten vooral aangetrokken worden door blonde mensen. Dit is allemaal niet waar.

[source id=”attachment_115999″ align=”none”][/source]

Wat het dan wel is, ligt volgens het onderzoek in eerste instantie aan het soort insect. Ten tweede heeft het wel degelijk iets met jou te maken, en waarom je dan zo aantrekkelijk bent voor zoemende steekgrage beestjes. Grote kans dat het hieraan ligt…

[STAP stap=”1″]

Je bent lang

Langere mensen produceren meer CO2 dan kleine mensen, en als er iets is wat insecten van een afstandje al ruiken, is het koolstofdioxide. Dit is ook de reden waarom volwassenen meer gebeten worden door muggen dan kinderen, en zijn mannen aantrekkelijker dan vrouwen.

[STAP stap=”2″]

Je hebt net gesport

Als insecten íets lekker vinden, zijn het mensen die bezweet en wel uit de sportschool komen rollen. Ze zijn namelijk dol op melkzuur, een stofje dat in je spieren wordt aangemaakt als je traint (en deels uitgescheiden wordt als je zweet). En daarbij heb je vaak een snellere ademhaling als je net gesport hebt, waar je dan weer veel CO2 de lucht in blaast.

LEES OOK: 3 natuurlijke insectensprays om insecten te weren

[source id=”attachment_116000″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”3″]

Je hebt een snelle stofwisseling

Insecten houden wel van een lekkere portie cholesterol. Mensen die deze cholesterol snel metaboliseren (dus niet de mensen met een hoog cholesterolgehalte) zijn erg aantrekkelijk voor insecten, omdat de resten van cholesterol uitgezweet worden en dus op de huid blijven liggen als lekker hapje voor bijvoorbeeld muggen.

[STAP stap=”4″]

Je adem ruikt (voor insecten)

Als je ademt, scheid je aceton en oestradiol (geslachtshormoon) uit. In combinatie met bacteriën in je mond vormt dit de ideale cocktail voor insecten. Voeg daar ook nog wat bacteriën die op je huid leven aan toe, en je bent om op te vreten. Voor insecten, dan. Er is niet veel wat je daaraan kunt doen (helaas), behalve jezelf te mummificeren met je dekbed en je onder te spuiten met anti-muggenspray.

Word jij vaak gestoken door insecten? Praat mee op Facebook!

Alles wat je wilt weten: Eerste hulp bij insectenbeten (check vooral op teken) >

Reageer op artikel:
Dit is waarom jíj aantrekkelijker bent voor muggen dan anderen
Sluiten