Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 2 jun 2017

Dit is waarom vrouwen gestrest zijn (volgens relatietherapeuten)

Heb jij soms het gevoel dat het water je aan de lippen staat? STRESS! Volgens relatietherapeuten zijn er zes voor de hand liggende redenen waarom vrouwen gespannen raken. Welke kan jij afvinken?

1: Je trekt de kar alleen

O cliché, want deze klacht vind je in menig vrouwenblad of serie terug. Maar goed, clichés ontstaan niet voor niets natuurlijk. Want is het ook dodelijk vermoeiend om op je werk goed te moeten presteren, en dan thuis ook alles te moeten regelen. Druk, druk, druk. Aargh! En dan bekruipt je het gevoel er moederziel alleen voor te staan. Wat helpt: de boel de boel laten, een fles wijn opentrekken met je vent en even lekker stoom afblazen. En klagen. Eventjes dan.

2: Je hebt tijd voor jezelf nodig

Het is zo’n Amerikaans begrip: me time. Maar o zo belangrijk. En deze tijd voor jezelf schiet er vaak bij in naast je werk, het gezin en het huishouden (is die wasmand OOIT leeg geweest?!) En o ja, het zou best fijn zijn als je je vriendinnen weer een keertje ziet. Voel je je schuldig als je tijd voor jezelf opeist? Niet doen. Je kinderen zijn juist gebaat bij een vrolijke, uitgeruste moeder die ook aan zichzelf denkt. Familietherapeut Talia Wagner voegt toe: ‘Tijd voor jezelf vrijmaken is erg belangrijk. Er ligt zoveel op het bordje van vrouwen tegenwoordig, dat dit er bij velen bij inschiet. Terwijl het echt heel belangrijk is voor hun welzijn en dat van hun gezin.’ Duidelijke boodschap: neem dat uitgebreide bubbelbad of boek dat saunadagje.

3: Je doet het leeuwendeel van de zorg voor de kinderen

Wie zorgt ervoor dat jullie peuter tenminste drie hapjes broccoli naar binnen krijgt? Wie doet de lijfjes met plakkerige handjes en modderpoten in bad? Wie leest ‘De kleine walvis’ keer op keer op keer voor? Dikke kans dat jij dat bent. Ik doe het zelf ook hoor. Ongemerkt trek ik de zorg voor onze dochter het meeste naar me toe, want dan ‘gaat het lekker snel en op mijn manier.’ Big mistake. Want – en hier komt-ie – mannen zijn zo achterlijk nog niet. Hij kan dit ook allemaal, jawel! Dus: delegeren die hap, en vanavond met de pootjes omhoog op de bank luisteren naar het avondritueel plus bijbehorend gedonder boven. En niet ingrijpen.

LEES OOK: 8x geheimen voor een dolgelukkige, lange relatie

4: De romantiek is weg

Tuurlijk verdwijnt in een lange relatie de grootste spanning na een tijdje. De dagelijkse sleur eist veel tijd en energie op: jullie werk, de boodschappen, het huishouden. En als er kinderen komen, betekent dat al helemaal een grote verandering in de meeste relaties. Maar dat betekent niet dat de romantiek dan maar meteen door het afvoerputje moet worden gespoeld. Pas du tout! ‘Als vrouwen terugdenken aan de begintijd van hun relatie en beseffen hoe anders het toen was, dan komen er vaak gevoelens los van teleurstelling of heimwee. Het voelt dan alsof hun partner niet meer investeert in dit deel van hun relatie,’ zegt therapeute Talia Wagner. Plan de campagne: boek die babysitter (beter nog: pak de agenda erbij en plan alvast wat dates maanden vooruit) en ga weer samen de hort op. Eten bij dat toptentje waar ie-de-reen al geweest is en aangschoten worden van de beste gin-tonics. De rest komt vanzelf.

5: Je voelt je een project manager

Waarschijnlijk loopt het bij jullie thuis allemaal op rolletjes. De gymkleding wordt op tijd gewassen, de hond wordt naar de dierenarts gebracht, er worden verjaardagscadeautjes gekocht, tienminutengesprekken op school gevoerd en kinderen naar hockey gebracht en weer opgehaald. En zéér waarschijnlijk is deze geoliede machine aan jou te danken. Jij bent van alles op de hoogte en leidt de boel in goede banen. Maar naar deze baan als project manager in huis heb jij nooit gesolliciteerd… Veel vrouwen zijn in huis de trouble shooter, en dat komt je weleens de keel uit. Dus: hoogste tijd om hulptroepen aan te nemen. Voortaan worden de taken in huis eerlijker verdeeld tussen jou en je lief én draagt je kroost ook een steentje bij. Deze project manager neemt ontslag.

6: Er is weinig communicatie

Gesprekken als ‘wat zullen we vanavond eten?’ en ‘Haal jij de kinderen op van school’ tellen niet, net als haastige Whatsapp’jes. Een goed gesprek over wat jou en hem nou echt bezighoudt, doet vaak wonderen. Je voelt je gehoord en gezien, en verrek – je man blijkt ook nog geestige verhalen te hebben. Dus telefoons weg, tv uit en kletsen maar.

De prijs van je verlovingsring speelt ook een rol: deze 5 punten bepalen volgens experts of je relatie het overleeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom vrouwen gestrest zijn (volgens relatietherapeuten)
Sluiten