Redactie
Redactie Persoonlijk 19 okt 2014

Dit is waarom we vanavond massaal aan de rode wijn gaan

Deze campagne laat zien dat we niet te diep in het glaasje moeten kijken, maar: één glas rode wijn per dag heeft 8 keer zoveel voordelen. En daarbij: een glas wijn na een drukke dag, zorgt voor heel wat ontspanning.

Zodra er wetenschappelijk bewijs is voor dit soort dingen, geloven we het graag. Daarom gebruiken we de onderstaande redenen als excuus om vanavond een heerlijk glas Pinot Noir te drinken. Eentje dan. Per dag. Voor mannen is dat maximaal twee. Dit kan nog weleens een hele gezellige avond worden. Letten jullie op? Het drinken van een glas rode wijn

1. …verbetert het geheugen

Het kortetermijngeheugen dan. Dit komt door de resveratrol uit de schil van de druif. Uit dit onderzoek blijkt dat testpersonen die resveratrol-suplementen namen, meer woorden onthielden dan mensen zonder resveratrol.

2. …is goed voor de ogen

Uit een IJslandse studie is gebleken dat mensen die regelmatig een glas rode wijn drinken, minder kans hebben op staar. 32% minder zelfs.

3. …zorgt voor een langer en gezonder leven

Resveratrol (daar is ‘ie weer) zorgt voor een hoop anti-aging voordelen, omdat het gepaard gaat met de productie van een bepaald proteïnesoort dat je lichaam beschermt tegen ziektes die komen met ouderdom.

4. …verkleint het risico op hartaandoeningen

Onderzoek heeft uitgewezen dat procyanidinen (een onderdeel van tannine) in rode wijn hart- en vaatziekten tegengaan. Vooral wijnen uit Zuidwest-Frankrijk en Sardinië bevatten een hoge concentratie van deze substantie.

5. …verkleint het risico op kanker

Volgens de Universiteit van Virginia blokt resveratrol de proteïnesoort die kankercellen voedt. Het gevolg? De kankercellen worden uitgehongerd en hebben minder kans om te overleven.

6. …verbetert de gezondheid van de mond

Als je te veel rode wijn drinkt, krijgen je tanden een eigenaardige kleur. Not really charming. Maar er is goed nieuws: de antioxidanten in rode wijn zorgen ervoor dat de bacteriën in de mond minder snel groeien wat zorgt voor een gezondere mondflora.

7. …verlaagt het cholesterolniveau

Tempranillo of Rioja-fan? Goed zo, want deze typen verlagen het cholesterol door de grotere hoeveelheid vezels. Uit onderzoek blijkt dat bij de deelnemers die supplementen van deze wijnsoorten namen, het ‘slechte’ cholesterollevel (LDL cholesterol) met 9% daalde.

8. …geeft je een warm gevoel

Voor alle koukleumen onder ons: het drinken van een glas rode wijn zorgt ervoor dat je het gelijk een stuk warmer krijgt. Niet wetenschappelijk bewezen, wel een goede reden om vanavond mét magazine en wijn op de bank te ploffen.

9. …houdt een verkoudheid af

Alleen is dit wel het geval als je meer dan 14 glazen per week drinkt. We denken niet dat dit een heel verantwoord idee is, maar het verlaagt de kans wel met 40%.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom we vanavond massaal aan de rode wijn gaan
Sluiten