Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Work & Life 15 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat de meest succesvolle mensen doen voordat ze ontbijten

Ochtenden met kinderen voelen 9 van de 10 keer als het rennen van de marathon. Gelukkig kunnen we in de ochtend veel meer hebben dan wanneer we na een lange dag klaar zijn met werken. Wist je dat je de tijd voor je ontbijt het beste kunt gebruiken voor belangrijke en creatieve taken?

Grote kans dat je voordat je zelf ontbeten hebt, je kind(eren) al drie keer hebt omgekleed, de lunchtrommels gevuld hebt, en politieagent, schoonmaakster én verkeersregelaar hebt gespeeld. Maar wist je dat je brein voor je ontbijt juist de meest complexe dingen aankan? Tenminste, als we Laura Vanderkam mogen geloven. Zij schreef het boek What the Most Successful People Do For Breakfast.

Een uurtje studeren

Laura bestudeerde succesvolle en minder succesvolle mensen en hun dagroutine. Zo kwam ze erachter dat we onze tijd niet altijd even efficiënt verdelen. Tenminste, de minder succesvolle mensen. Biljonair Charlie Munger (ja, succesvolle mensen hebben veel geld volgens Vanderkam), zou volgens haar elke ochtend nadat hij opstaat eerst een uur besteden aan een studie, omdat hij in die tijd meer opneemt dan in een gemiddelde avond. Klinkt niet gek, maar of we dáár nu zin in moeten hebben?

Volgens ander onderzoek van Roy Baumeister – hij onderzocht de wilskracht en zelfdiscipline van de mens – zijn we in de namiddag en avond het minst goed in presteren. ‘Zie het als een spier die na het sporten moe is. Zo opgebrand is onze zelfdiscipline eigenlijk ook in de avond.’ Volgens hem mislukken de meeste diëten in de avond en worden de meeste misdaden om 11 uur ‘s avonds gepleegd.

LEES OOK: Haha! Kinderen proeven ontbijt uit de hele wereld

Ingewikkelde klussen zijn zo geklaard

De dingen die je wil doen ook daadwerkelijk verplaatsen naar de ochtend, kost volgens Baumeister in eerste instantie veel wilskracht. ‘Omdat we niet gewend zijn om al zo vroeg op de dag te pieken, kost dat in het begin heel veel wilskracht op zich. De enige manier om dit te versoepelen is dan ook door het zo vaak mogelijk te doen. Als je vanaf morgen elke ochtend een kwartiertje besteedt aan een ingewikkelde klus, wordt het een gewoonte en kost het minder wilskracht en energie. Zo duurt die klus misschien een half uur minder lang, puur omdat je ‘m verschuift naar het moment waarop je het meest productief bent.

Ontbijten met het gezin

Volgens Baumeister is het ontbijt de uitgelezen mogelijkheid om de volle focus op je gezin te richten. ‘Omdat je nog niet gestresst bent van de dingen die overdag op je pad komen, kun je veel meer hebben en gaat investeren in anderen een stuk makkelijker. Er ontstaan minder snel ruzies en de tijd die je dan met elkaar doorbrengt is daardoor ontzettend waardevol.’ Een tip die Baumeister drukke gezinnen wil meegeven: elke ochtend een kwartier inplannen waarin je je volledig op elkaar focust. ‘Zet desnoods een alarm, zodat je niet op de klok hoeft te letten en je zult zien dat je op die manier snel écht contact maakt met je partner en je kinderen. Een frisse start is het halve werk.’

Boost je kind z’n brein met deze heerlijke én gezonde ontbijtjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Time magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is wat de meest succesvolle mensen doen voordat ze ontbijten
Sluiten