Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 13 feb 2017

Dit is wat het speelgedrag van je kind over zijn persoonlijkheid verraadt

Word je om de haverklap op de bank neergezet, omdat je kind een van zijn of haar geweldige toneelstukken wil opvoeren? Grote kans dat-ie een empathische persoonlijkheid ontwikkelt, en voor een creatieve baan gaat. Het blijkt dat het speelgoed waar je kind al vroeg mee in de weer is, veel zegt over zijn of haar toekomst. Tenminste, als we dit onderzoek mogen geloven.

Kinderen zijn tussen hun vierde en twaalfde constant op zoek naar wat ze het allerliefste doen. Je kunt op je kop gaan staan, maar de voorkeur voor bepaald speelgoed zit er gewoon in. Wist je dat het speelgoed waarmee je kinderen uren zoet zijn een heleboel over hun persoonlijkheid zegt? Geen twijfel mogelijk dat je je kinds karakter in onderstaande spelvormen herkent:

1. Formaties maken

Ben je jaloers op de organisatorische skills van jouw kleine? Snappen we. Hij of zij houdt ervan als er eerst orde in de chaos wordt geschept. De LEGO-poppetjes zet hij of zij eerst strategisch neer, voordat het spel kan beginnen. Dit betekent dat als hij wat ouder is vast en zeker van structuur houdt, en precies weet wat voor tactieken hij kan gebruiken om te bereiken wat-ie wil.

2. Verzorgen

Is jouw kind de hele dag bezig met het netjes aankleden van de poppen? Zorgt ze ervoor dat de Barbies er altijd warmpjes bijzitten en de knuffels allemaal even vaak in bed mogen komen liggen? Grote kans dat je kind later voor een verzorgend beroep gaat. Zij zal uitgroeien tot een empathisch persoon, dat precies weet wat-ie voor een ander kan betekenen. Dit geldt natuurlijk ook voor jongens, die misschien vaker zijn kuffels verzorgt of altijd als eerste naar de EHBO kist rent als er iemand een pleister nodig heeft.

3. Schooltje spelen

Als je kleine docent zijn of haar huiswerk moeiteloos opdreunt aan de voltallige rij knuffels op bed, weet je dat hij of zij later voor een beroep gaat waarbij-ie zijn kennis kan overbrengen op anderen. Juf of meester zijn is op zijn of haar lijf geschreven!

LEES OOK: Het leukste speelgoed voor (kleine) kinderen

4. Theater

Maak je jouw kind het allergelukkigst als hij of zij een showtje mag weggeven, en is niks te gek wat dat betreft? Heeft hij een enorme fantasie en vindt niks leuker dan die de vrije loop te laten gaan. Je kind kan zich goed in anderen verplaatsen, en vindt het heerlijk om voor even iemand anders te zijn. Je kind is gevoelig voor spanningen en emoties. Niet gek dus als hij later voor een vrij beroep als toneelspeler, schrijver of kunstenaar gaat.

5. Actie

Is het geschreeuw, gevechten en actie wat de klok slaat bij jullie thuis, en worden de strijdtactieken zorgvuldig uitgedacht? Dan is de kans groot dat hij ervan houdt om controle over zaken te hebben. Een functie binnen de politiek of een managementfunctie zijn hem of haar waarschijnlijk op het lijf geschreven.

14 x bewijs: kinderen hebben helemaal geen speelgoed nodig

BBC

Reageer op artikel:
Dit is wat het speelgedrag van je kind over zijn persoonlijkheid verraadt
Sluiten