Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 21 sep 2016

Dit is wat jullie vinden van: je kind (even) alleen thuis laten

Vorige week deelden we het aangrijpende verhaal van politieagent Piet Kats die beschrijft hoe hij een melding krijgt van een fietser die was aangereden. En hoe later bleek dat haar baby alleen thuis was, omdat zij ‘even’ een boodschap dacht te gaan doen.

Jullie hadden hier – vanzelfsprekend – ook allerlei gedachten over. En die liepen nogal uiteen. Van moeders die hun kinderen nooit alleen zouden laten (ook al niet voor het lezen van het artikel). Tot moeders die wel vaker hun kind(eren) even alleen laten en van plan zijn dat ook gewoon te blijven doen.

Wij pikten er wat treffende reacties uit:

Voor- en nadeel

Odette: ‘Er kan ook iets met je gebeuren als je thuis bent en wanneer wordt dat dan opgemerkt? Misschien fijn dat het kindje niet op de fiets zat, had slecht kunnen aflopen. Alles heeft voor- en nadelen. Van leven ga je dood.’

Briefje

Jenneke: ‘Ik heb het vroeger ook weleens gedaan, maar dan stopte ik een briefje bij me met mijn adres erop en dat er een baby lag te slapen. Weet niet of ik het tegenwoordig nog zou doen. De wereld is wel veranderd…’

Hond uitlaten

Brenda: ‘Tja, ik ben een alleenstaande moeder van drie kids van 11, 4 en 1 en ik laat ze elke dag wel even alleen. Ik moet toch echt de hond ‘s avonds nog even uitlaten terwijl m’n kroost ligt te slapen. Heb wel m’n telefoon bij me zodat mijn oudste wakker wordt van de huistelefoon, in geval van nood.’

[source id=”attachment_118113″ align=”none”][/source]

De buurvrouw

Heidi: ‘Gelukkig voeden we onze kinderen allemaal op een andere manier op. Mijn moeder deed ook weleens een boodschap terwijl ik lag te slapen. Ze zei het dan wel altijd tegen de buurvrouw, ook als ze terugkwam. Wat Odette zegt, er kan onderweg ook zoveel gebeuren dat je had gehoopt dat je je kind nooit bij je had gehad. Niet zo oordelen mensen, want wat is het makkelijk om vingertjes naar elkaar te wijzen. Doe waar je je goed bij voelt!’

Nooit helemaal gerust

Margretha: ‘Mijn kleine ligt soms in bed als ik de oudste kids moet halen van school. Wij hebben een babyfoon met genoeg bereik. Een brand- én koolmonoxide-melder. Ik sta nooit helemaal gerust op het schoolplein, moet ik zeggen. Maar iedereen heeft altijd makkelijk praten met: ‘Dat doe ik nooit’. Soms is het kindermishandeling om telkens je kind op sleeptouw te moeten nemen terwijl het hoort te slapen. Rust is zeker bij kinderen erg belangrijk.’

Altijd gedaan

Peggy: ‘Als moeder van drie kinderen heb ik het altijd gedaan. Soms heb je geen keuze. Een oordeel is snel gemaakt! Een moeder die haar kleintje eventjes laat liggen, houdt niet minder van haar of hem! Zelfs als je thuis bent en je kleintje ligt in bed, kunnen de ergste ongelukken gebeuren!’

LEES OOK: Moeder krijgt storm aan kritiek wanneer ze haar 5-jarige zoontje alleen op de bus zet

En de moeders die het nooit zouden doen:

Plicht

Veronique: ‘Ik zal mijn kinderen nooit of te nimmer alleen thuis laten. Dan maar half-slaperig in de Maxi Cosi. En je hebt trouwens ook geen kinderen om ze alleen te laten, neem ik aan. Het is de plicht van een ouder om je kind op jonge leeftijd zoveel mogelijk mee te nemen waar mogelijk.’

Kippenvel

Amanda: ‘Wat een reacties van mensen die wel hun kind alleen laten. Ongelooflijk. Ik heb er ook drie waarvan er twee op school zitten en naar zwemles gaan, etc. Ik zal nooit mijn jongste alleen laten. Het idee dat ik er niet ben wanneer zij me nodig heeft, geeft me nu al kippenvel. Kan me niet voorstellen dat er ouders zijn die dat niet hebben. Ik doe haar naar bed wanneer ik denk dat ze het nodig heeft en plan zo de dag in.’

Schuldig naar boven

Erika: ‘Nooit gedaan! Vind het volkomen onverantwoordelijk; er kan iets met jou gebeuren of met je kind. En dan? Zelfs nu ze 4 en bijna 2 zijn, zou ik het nooit doen. Voel me al schuldig als ik even naar boven loop als ze lekker samen tv kijken. Ben benieuwd wat een goede leeftijd is om ze voor het eerst alleen thuis te laten. Voorlopig nog niet in ieder geval…’

LEES OOK: Vanaf welke leeftijd kun je je kinderen alleen thuis laten?

Blijf thuis

Muriel: ‘Ik durf niet eens de vuilniszak in de container voor de deur te gooien. Nee, als hij slaapt blijf ik thuis, jammer dan; de rest komt later wel. Genoeg in huis te doen, hoor.’

Legitimatie mee

En ook Piet Kats zelf (de politieagent die het desbetreffende blog schreef) reageerde!
Piet: ‘Haha, m’n blog duikt overal op. En ik veroordeel absoluut de moeder niet, ik probeer alleen meer tot nadenken aan te zetten om iets van een legitimatie mee te nemen, zodat we eerder hadden kunnen ingrijpen. Veroordelen is de snelste en makkelijkste manier. Ik heb het er best warm van gekregen in alle opzichten.’

[source id=”attachment_118114″ align=”none”][/source]

Gelukkig zijn er ook moeders die het veroordelende karakter dat in veel reacties doorsijpelt, aanstippen:

Nederlandse tolerantie

Elfoor: ‘Wat is er weinig begrip voor de complicaties in andermans leven. Geen ouder is perfect. Iedereen neemt beslissingen die achteraf makkelijk te bekritiseren zijn, maar waar het gros van de goegemeente dezelfde beslissing had genomen. Ik zou het ontzettend fijn vinden als de zo welgeroemde Nederlandse tolerantie ook een keer echt zichtbaar zou worden met name in dit soort ‘kleine’ zaken.’

En daar kunnen wij het niet meer dan mee eens zijn. Applaus voor Elfoor! En op naar meer tolerantie onder moeders. Of ze hun kind nu weleens alleen thuis laten of niet. Voor die eerste groep: bedenk alleen wel dat je áltijd iets van legitimatie meeneemt. Amen.

En als je dan van huis bent, kunnen er niet alleen ongelukken, maar ook heel grappige dingen gebeuren: Dit 5-jarige meisje laat ‘per ongeluk’ een koe in huis.

Instagram.com

Reageer op artikel:
Dit is wat jullie vinden van: je kind (even) alleen thuis laten
Sluiten