Eva Dusch
Eva Dusch Body 18 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Dít kan verklaren waarom je continu ‘honger’ hebt

Je hebt net een hele maaltijd achter de kiezen en nóg kun je blijven eten. En je snaaigedrag loopt he-le-maal uit de klauwen. Een ontembare honger heeft meester van jou gemaakt. Hoewel, honger? Grote kans dat het een van deze achterliggende oorzaken heeft.

Natuurlijk is het verleidelijk om continu te blijven eten. Maar er is niet alleen een groot verschil tussen honger en trek, ons brein heeft vele trucjes om ons een hongergevoel ‘aan te praten’. Wanneer je dit eenmaal doorhebt, wordt het stukken makkelijker om je snaaigedrag een halt toe te roepen.

Je zit achter de televisie/laptop

Het is voor velen de ultieme match: op de bank ploffen met een snack in je hand of een bord eten op je schoot terwijl je intussen heerlijk je favoriete Netflix-serie kijkt. Maar een gezonde gewoonte is het niet. Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Surrey is gebleken dat dit al snel leidt tot overeten. Tv kijken blokkeert het verzadigde gevoel omdat het seinen naar je hersenen niet goed verloopt, want je hersenen zijn gefocust op andere dingen, zoals op wat je aan het kijken bent. Hierdoor blijf je dus honger houden en snacken.

Je hebt eigenlijk dorst

Te weinig drinken en dus ‘uitdroging’ van het lichaam is vaak een reden waarom we gaan eten. Het lichaam houdt zichzelf voor de gek door te denken dat het honger heeft. Neem altijd een flesje water met je mee of zet een kan met lekker fruitwater op je bureau, als reminder om te voorkomen dat je te weinig drinkt. Er bestaan ook apps die je optijd waarschuwen om te drinken, zoals Waterlogged. Deze app geeft om de twee uur een seintje. Geen idee of je honger of dorst hebt? Check eens je urine! De donkere (dorst) of lichte kleur (honger) vertelt je genoeg.

Slaaptekort

Een verstoord slaapritme of te weinig slaap schopt ons metabolisme in de war en daardoor gaan we vaak meer eten dan ons lichaam nodig heeft. Dit komt door onze ‘hongerhormonen’ leptine (geeft een verzadigd gevoel) en ghreline (wekt eetlust op). Bij te weinig slaap werkt het leptinehormone niet goed en geeft het geen seintje aan je brein om aan te geven dat je verzadigd bent, waardoor je constant wilt blijven eten. En dan vooral lekkere vette of zoete dingen. Moe? Check dan eerst dit even voordat je gaat eten.

Bron: Popsugar

Geraffineerde koolhydraten

Het is inmiddels een bekend verhaal. Dit is de groep van granen (brood, pasta, koekjes, etc.), zetmeelrijke groenten (aardappelen, maïs), suikers en alcohol. Deze voedingswaarden geven je snel energie, maar daardoor ook enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. De pieken geven je lekker veel energie, maar daarna stort je alsnog hard in. En juist op díe momenten willen we niets liever dan eten, eten, eten. En dan gek genoeg vooral ongezonde happen die onze bloedsuikerspiegel nog meer in de war schoppen. Probeer de schommelingen juist tegen te gaan door gezond te eten.

Door reclames

‘Als ik het niet in huis heb, dan eet ik het ook niet.’ Klinkt deze vorm van zelfsabotage je bekend in de oren? Op deze manier voorkomen we vaak dat we hele chipszakken of andere ongezonde snacks in één ruk opeten. Ditzelfde kun je doen bij reclames op televisie, op straat of in bladen, want hierdoor wordt ons hongergevoel vaak onbewust aangewakkerd terwijl we misschien wel helemaal geen honger hebben.

Uit nostalgie

Je brein houdt je lichaam niet zelden voor de gek als het om je hongergevoel gaat. Dit gaat ook op voor je herinneringen. Greep jij vroeger vaak naar comfort foods wanneer je je niet goed voelde? Grote kans dat je als volwassene nog steeds deze neiging hebt. Wees er bewust van op het moment dat dit gebeurt, zo is de kans groter dat je deze gewoonte kunt doorbreken.

Je moet ongesteld worden

De een heeft er meer last van dan de ander, maar elke vrouw weet hoezeer onze hormonen de boel in de war kunnen schoppen. Ons hongergevoel lijkt oneindig groot en we grijpen al het (lekkere) eten dat op ons pad komt. Vooral in de tweede helft van onze menstruatiecyclus (vanaf de ovulatie tot en met de menstruatie) speelt dit, zo is uit onderzoek gebleken. Om de schade zoveel mogelijk te beperken en het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken is het belangrijk veel proteïnerijk voedsel te eten bij elke maaltijd, zoals vis, vlees, eieren, noten en zaden. Probeer bewerkt eten, koffie en alcohol juist zoveel mogelijk te laten staan, want deze hebben een grote invloed op je hormoonhuishouding.

Waar kan jij van blíjven eten? Praat mee op Facebook!

Snacken helemaal afschaffen is niet nodig, want halleluja! Dit zijn de 7 beste redenen om méér chocolade te eten>

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dít kan verklaren waarom je continu ‘honger’ hebt
Sluiten