Eva Dusch
Eva Dusch Kids 23 aug 2015

Dit kinderboek moet elke spruit in slaap wiegen

Breek ons de bek niet open over hoe lastig het is om je kinderen in slaap te krijgen. De oplossing is nabij: het Zweedse kinderboek ‘The Rabbit Who Wants To Fall’ moet kinderen onder het zeil krijgen voor het boek uit is.

Het boek, dat gaat over een konijntje dat op zoek is naar slaap en daarbij onder andere ‘Oom Gaap’ en ‘De Uil met de zware oogleden’ ontmoet, is nu al een ware bestseller. Zo staat het op de eerste plaats van best verkochte boeken bij Amazon.com. De belofte: je hoeft geen gekke fratsen meer uit te halen of slimme manieren te bedenken, want het is zo simpel als het voorlezen van een normaal boek, maar dan met taaltechnische trucjes om je kind te helpen ontspannen.

Hierom zullen we nóóit definitief stoppen met voorlezen>

Onderbewustzijn

Volgens de Zweedse schrijver, gedragstherapeut en taalkundige Carl-Johan Forssen Ehrlin prikkelt het verhaal van ‘The Rabbit Who Wants To Fall Asleep’ het onderbewustzijn van een kind om in slaap te vallen.
In het boek gebruikt hij bepaalde geavanceerde psychologische technieken om het kind te helpen focussen en ontspannen, waardoor ze sneller moe worden en rustig doorslapen. Zo krijgen ouders tijdens het voorlezen instructies om expliciet te gapen of cursief gedrukte tekst extra langzaam en kalm uit te spreken. Het ritme van de tekst in combinatie met het verhaal is volgens de schrijver het ‘verbale equivalent van het in slaap wiegen van een kind’.

Nieuwe methode

‘Dit is een nieuwe manier van voorlezen waarin psychologie, voorlezen en een hoop goede intenties samenkomen. Ik hoop dat dit boek een hoop kinderen kan helpen ontspannen in de avond en dat families meer balans kunnen vinden in hun leven’, laat hij weten in The Guardian. Volgens de schrijver duurde het meer dan drie jaar voordat hij uiteindelijk doorhad welke woorden te gebruiken om het juiste effect te krijgen.

Als we de reacties op Amazon moeten geloven, dan is het inderdaad een wonderboek. Van ‘Ik ben echt sprakeloos’ tot ‘normaliter deed ik er twee tot drie uur over, nu maar twaalf minuten’. Helaas moeten de Nederlandse kinderen voorlopig nog even wachten op de vertaling van het succesvolle voorleesboek. Intussen is er wel een volgend boek op komst waarin de schrijver kinderen van het potje naar het toilet wil helpen. We houden je op de hoogte.

…en nog 9 tips om je (newborn) baby in slaap te helpen en houden>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit kinderboek moet elke spruit in slaap wiegen
Sluiten