Redactie
Redactie Mind 23 september 2014

Dít kunnen we leren van zelfverzekerde vrouwen

Zelfvertrouwen: de één lijkt er mee geboren, de ander kan er flink meer van gebruiken. Er is geen quick fix om het te krijgen, je moet het kweken. Zoek niet verder die kweekvijver begint hier.

Want wat maakt zelfverzekerde vrouwen zo anders? Kort gezegd: ze staan anders in het leven. Doorgaans zijn ze echt niet veel knapper of slimmer, ze beschikken gewoon over een aantal handige eigenschappen. Gelukkig zijn dit eigenschappen waar je niet per se mee geboren bent, maar die je jezelf kunt aanleren. Wat zij namelijk wél doen en let op:

1. Ze durven om hulp te vragen

Zelfverzekerde vrouwen zien om hulp vragen niet als een teken van zwakte. Je kunt niet alles alleen! Door geen hulp te vragen, doe je jezelf altijd tekort. Vraag je moeder af en toe om raad of vraag die ene vriendin om advies. Je bent echt niet dom als je even iets niet weet. Jezelf zonder kritiek met kennis verrijken duidt juist op een gezond niveau van eigenwaarde.

2. Ze hebben minder last van schuldgevoelens

Bijna iedere vrouw heeft er last van, maar vaak meer dan nodig. Als je iets ‘verkeerd’ hebt gedaan, is het normaal dat je je even schuldig voelt. De emotie zet aan tot een leermoment (wat had ik anders kunnen doen?), maar mag geen aanslag zijn op je zelfvertrouwen. Zelfverzekerde vrouwen kunnen doorgaans beter dealen met fouten, zonder dat dit hun eigenwaarde aantast.

3. Ze geven ruimte aan hun ‘zwakke’ punten

We hebben allemaal dingen waar we minder blij mee zijn: je futloze haar of je korte lontje. Het is key dat je dit van jezelf weet én omarmd. Leer van jezelf te houden, inclusief die minor flaws. Focus je zeker op de eigenschappen waar je wél blij mee bent, maar stop je zwakke punten niet weg. Zelfacceptatie is een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen.

4. Ze zijn minder jaloers

Ben jij ook wel eens jaloers op je vriendin of zus? Is hun huis mooier of hebben ze een betere baan? Jaloezie is een menselijke eigenschap, maar vaak ook een teken van onzekerheid. Je vergelijkt jezelf met anderen en vreest het onderspit te delven. Meer zelfvertrouwen maakt het makkelijker om je naasten in alles te steunen. Hoor hun succesverhalen eens aan zonder aan je eigen situatie te denken en deel enkel mee in hun blijdschap.

5. Ze durven ‘nee’ te zeggen

Een hele belangrijke! Veel vrouwen durven geen ‘nee’ te zeggen of zeggen 100 keer op een dag ‘sorry’. Stop daarmee! Kom altijd voor jezelf op en bepaal je eigen grenzen. Zelfverzekerde vrouwen kunnen hun ‘nee’ vaak prima beredeneren: ‘ik ben te druk’ of ‘dat is niets voor mij’. Als je dit daadkrachtig brengt is doorvragen er echt niet bij. Respecteer jezelf en anderen zullen volgen.

6. Ze helpen anderen voorruit

Als je zelf goed in je vel zit, kun je tot grote steun zijn voor de mensen op je heen. Veel mensen met zelfvertrouwen geloven in zichzelf en hun ideeën. Dit mag uiteraard niet doorslaan naar arrogantie, maar het positieve geluid van een daadkrachtig iemand is gewoon fijn om te horen. Hij of zij twijfelt niet zo veel en is niet bang voor jouw succes. De kans is groot dat ze je willen én kunnen helpen in lastige situaties.

7. Ze dragen wat ze willen

Zelfverzekerde vrouwen doen wat ze zelf willen. Ze hoeven niet alle trends te volgen en combineren naar hartenlust prints en accessoires: ‘Ik vind het mooi, dus ik draag het.’ Ook vrouwen die totaal niet modebewust zijn kunnen blaken van het zelfvertrouwen: ‘Ik hoef geen mode items om te goed te voelen’. Het gaat erom dat jij volledig achter je kledingkeus staat en je niets aantrekt van anderen.

8. Ze durven af te wijken van de ‘norm’

Een beetje in het verlengde van #7, maar zelfverzekerde vrouwen hoeven niet in een bepaald plaatje te passen. Iedereen ziet er anders uit, denkt anders en leeft anders. Kreten als ‘dat hoort zo’ of ‘dat doet iedereen’ zijn niet aan hen besteed. Laat je dus niet leiden door de mening van anderen. Elke vrouw heeft haar eigen levenspad, haar eigen tempo en haar eigen wensen.

9. Ze staan open voor de liefde

Zelfverzekerde vrouwen zijn vaak minder bang voor afwijzing. Als een relatie eindigt, dan is dat maar zo. Om het maar even filosofisch te zeggen: ‘Soms vallen mooie dingen uiteen, zodat betere dingen kunnen samenvallen.’ Deze vrouwen blijven positief de toekomst tegemoet zien en blijven niet eindeloos last hebben van schuldgevoelens (#2).

10. Ze kunnen goed met hun gevoel omgaan

Zelfverzekerde vrouwen zitten vaak goed in hun vel. Net als iedereen ervaren zij ook verdriet en teleurstelling, maar ze gaan er op een gezonde manier mee om. Ze praten op het juiste moment met geliefden en richten hun pijlen op de toekomst. Te lang in een negatieve emotie blijven hangen kan schadelijk zijn voor je zelfvertrouwen. Zoek die positiviteit actief op en weet waar jij gelukkig van wordt.

Reageer op artikel:
Dít kunnen we leren van zelfverzekerde vrouwen
Sluiten