Onderzoek: kinderen nemen dingen veel beter waar dan volwassenen

Dat kinderen slimmer zijn dan je misschien denkt, hoeven we je niet meer te vertellen. En dat ze anders, puur, naar de wereld kijken ook niet. Maar dat dit wetenschappelijk bewezen is, is nieuw. Het waarnemingsvermogen van kinderen werkt namelijk stukken beter dan dat van volwassenen.

Kinderen hebben alles door. Zelfs als je denkt dat je achter hun rug om dingen kunt bespreken als ze nog klein zijn, bestaat er een grote kans dat hij of zij slim genoeg is om te zien wat er gaande is. Of ze het begrijpen is dan een tweede, maar scherp als ze zijn, hebben ze meer door dan je denkt.

Scherper oog

Dat bewijst althans het onderzoek van psycholoog Alison Gopnik, van de universiteit van California. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Psychological Science, en stelt dat kinderen een scherper oog hebben voor dingen die niet meteen voor de hand liggen.

Focus

Voor het onderzoek werden twee groepen geanalyseerd, een met vier- en vijfjarigen, en eentje met volwassenen. Hen werd gevraagd om naar twee verschillende vormpjes te kijken, een groene en een rode. Beide groepen kregen de opdracht om vooral op het rode object te focussen.

LEES OOK: Zeg niet ‘wat ben je slim!’, maar complimenteer je kind op deze manier

Beter dan de volwassenen

Momenten later lieten de onderzoekers dezelfde twee objecten zien, en moesten de vrijwilligers vertellen wat er veranderd was aan de voorwerpen. De volwassenen konden vaker een goed antwoord geven als het over het rode object ging, waar hen gevraagd werd om op te focussen, maar de kinderen konden vaker vertellen wat er precies veranderd was aan het groene, niet ‘belangrijke’ object.

Nieuwe dingen

Volgens Gopnik is dat precies verklaar op welke manier kinderen naar de wereld kijken. ‘We zeggen vaak dat kinderen hun aandacht ergens niet bij kunnen houden, maar wat eigenlijk het geval is, is dat kinderen een heel andere manier van focussen hebben. Ze leren elke minuut nieuwe dingen over de wereld, en dat is precies waarom ze snel ‘afgeleid’ zijn van het hoofddoel. Dat kan een vliegtuig zijn, een stukje papier op de grond, een vogel in de boom, noem maar op. Hoe groter ze worden, hoe meer ze leren om te focussen en bijzaken weg te filteren.’

Irritant, maar nodig

Als volwassenen vinden we het soms vermoeiend of irritant als kinderen snel afgeleid zijn, maar probeer met bovenstaande informatie te bedenken dat werkelijk alle gebeurtenissen om hen heen één groot leerproces zijn. Kinderen weten gewoon nog niet hoe ze bepaalde indrukken of invloeden kunnen wegfilteren. Dat kan inderdaad irritant zijn, maar levert bovenal mooie, open en objectieve perspectieven op.

Deze 10 zinnen kun je beter niet tegen je kinderen zeggen

Bron hoofdbeeld: Kid fashionblog

cogdev.edu

Reageer op artikel:
Onderzoek: kinderen nemen dingen veel beter waar dan volwassenen
Sluiten