Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten 18 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je weten over rijst!

Rijst! Het perfecte ingrediënt voor dit seizoen. De ene dag is het koud en heb je behoefte aan een warme comfi maaltijd en dan straalt de zon ineens weer hoog aan de hemel en moet je niet denken aan een zware warme maaltijd.

Rijst kan wat dat betreft altijd: veelzijdig, makkelijk te bereiden en bijna iedereen vindt het lekker, ook de kids. De ene rijst is echter de andere niet, we zetten de soorten en de verschillen nog even voor je op een rij.

Als je rijst eet, kun je het beste kiezen voor een hele korrel met een lange kooktijd. Zilvervliesrijst bijvoorbeeld. Daarin zitten de meeste voedingsstoffen en deze soorten zetten je darmen het beste aan het werk. Soms ga je misschien voor een andere soort, omdat die beter bij je gerecht past. Kan natuurlijk, maar probeer de volwaardige soorten als basis te houden.

Witte rijst

Witte rijst bevat geen zemel (vliesje). Omdat de zemel erg veel voedingsstoffen bevat, waaronder voedingsvezels, is witte rijst stukken minder voedzaam dan ‘hele rijstkorrels’. Bovendien worden de koolhydraten uit witte rijst sneller opgenomen als suiker, waardoor witte rijst niet bepaald helpt bij het afvallen.

Zilvervliesrijst / bruine rijst

Zilvervliesrijst of bruine rijst is bij ons in Nederland de populairste soort ‘hele rijst’. Alleen het niet-eetbare kaf is van de korrel gehaald. Het is de meest gezonde optie binnen de rijstsoorten. Alle voedingstoffen zijn hierin nog aanwezig: vitamine B1, vitamine B3 en ijzer. De vezels zetten de darmen goed aan het werk en zorgen voor meer verzadiging dan witte rijst.

Wilde rijst

Wilde rijst is eigenlijk een bepaalde grassoort, verwant aan rijst. Het zijn ‘hele’ zaden: voedzaam en gezond. Kies als je voor een mix gaat voor de variant met zilvervliesrijst in plaats van witte rijst.

Basmati-rijst

Wil je een rijst met een heleboel smaak van zichzelf? Ga dan voor Basmati! Deze soort is afkomstig uit de streek van de Himalaya. Naast de witte variant is er ook een zilvervlies-Basmati. Kies bij voorkeur voor die laatste.

Notenrijst

Is witte rijst waaraan een aantal ingrediënten is toegevoegd, zoals noten en pitten en soms gedroogde vruchten. In de supermarkt zit er ook vaak suiker in, en dat is nergens voor nodig. Je kunt het ook heel makkelijk zelf maken, met zilvervliesrijst als basis.

Bron foto: Ceres

Notenrijstsalade

Deze salade is perfect om te maken van de leftover rijst van de avond van te voren. Let wel op, rijst mag je niet langer dan 24 uur bewaren! Niet veel mensen weten dat maar je loopt dat het risico dat er een bacterie ontstaat waar je behoorlijk ziek van kunt worden. Gebruik de overgebleven rijst dus altijd de volgende dag!

Nodig
200 gram zilvervliesrijst
1 rode ui, gesnipperd
1 zachte avocado in blokjes
½ komkommer in kleine blokjes
8 cherrytomaatjes in half
3 handjes veldsla, gewassen
175 gram noten/zadenmix
sap van ½ citroen
2 el olijfolie extra vierge
snufje zout & peper

bereiden
Als het goed is, is de rijst al klaar. Is de sla gewassen, de ui gesnipperd, de avocado en komkommer in blokjes en zijn de tomaatjes gehalveerd. Maak van alle ingrediënten een salade en bewaar de dressing van olie, citroen, peper en zout eventueel apart.

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY.

Meer leren over eten? Dít kunnen wij van de Scandinaviers leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit moet je weten over rijst!
Sluiten