Redactie
Redactie Body 9 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Dit onderwerp vermijden vrouwen tijdens hun sollicitatiegesprek

Solliciteren. In deze tijd zijn we er veel mee bezig: contracten worden niet verlengd of je ‘past niet meer in het plaatje’. Als je het zelf niet bent, ken je vast wel iemand die het overkomen is. Binnenkort volgt weer een sollicitatiegesprek, maar o wee als dat ene onderwerp weer opduikt.

Jullie raden het misschien al, maar dat onderwerp is dus ‘kinderen’. En dan in de breedste zin van het woord: van ‘Heb je kinderen?’ tot ‘Wat zijn je toekomstplannen?’. Volgens de wet mogen ze je niet vragen of je zwanger bent of een kinderwens hebt, maar veel recruiters en werkgevers zijn toch nieuwsgierig.

Onbedoeld komt het onderwerp op je af, vanwege je leeftijd of een bepaalde uitstraling. De vraag niet beantwoorden, roept alleen maar vragen op, of moet je er misschien zelf over beginnen? Veel vrouwen vermijden liever het hele topic of wachten totdat het contract getekend is.

Vrouwen zijn bang voor de gevolgen

Uit onderzoek van het recruitementbureau Glassdoor blijkt dat 80% van de vrouwen tijdens een sollicitatiegesprek niet over een eventuele zwangerschap durft te praten. 50% van hen is bang dat de recruiter denkt dat ze al zwanger is, 19% is bang dat ze minder serieus wordt genomen en 31% vreest dat het haar doorgroeimogelijkheden zal belemmeren. Als vrouwen al moeder zijn, kunnen ze commentaar verwachten als ‘Jij redt het niet als je kinderen hebt’.

Komt jou dit bekend voor? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Durf(de) jij over je kinderwens te praten? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit onderwerp vermijden vrouwen tijdens hun sollicitatiegesprek
Sluiten