Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Beauty 24 okt 2016

Dit verrassende onderzoek laat zien hoe we mensen op hun gezicht beoordelen

Don’t judge a book by it’s cover is een uitspraak die je zelf misschien zelf vaak voor lief neemt als het gaat om je oordeel over anderen. Uit onderzoek van de Princeton University blijkt dat we aantrekkelijke mensen sneller vertrouwen, maar ze ook intelligenter inschatten.

Alexander Todorov, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Princeton, heeft onderzoek gedaan naar hoe we andere beoordelen op hun uiterlijk. Volgens hem kunnen we er niks aan doen dat we mensen op hun uiterlijk beoordelen. Het gebeurt zonder dat je het door hebt.

[source id=”attachment_121322″ align=”none”][/source]

Halo-effect

Volgens het onderzoek van Todorov denken wij dat knappe mensen ook goed zijn in andere positieve dingen. Zo zouden we denken dat ze een hoger IQ hebben en betrouwbaarder zijn. Todorov zegt dat dit in real life helemaal niet klopt. ‘We hebben last van het halo-effect. Dat zorgt ervoor dat als je positief over iemand denkt, de positieve dingen die diegene doet meer opvallen en je dus denkt dat je gelijk hebt.

LEES OOK: Waarom het moeilijker dan ooit is om tevreden te zijn met je uiterlijk

Babyface

Maar hoe worden onze oordelen gevormd door een gezicht? Waar kijken we dan naar? Volgens Todorov wordt een babyface geassocieerd met zwakte, naïviteit, eerlijkheid, warmte, vriendelijkheid en onderdanigheid. Een babyface heeft grote ogen, en een kleine kin. Het klopt dat vrouwen vaker kenmerken hebben van een babyface dan mannen. Mensen vinden een persoon met een gezicht dat veel op dat van henzelf lijkt, vaak ook aantrekkelijker en vriendelijker.

Mensen die van nature een boos gezicht hebben, worden gezien als onsympathiek, vijandiger en begreigend, maar ook als krachtig en betrouwbaar. Voor de mensen die juist een blij gezicht hebben geldt het omgekeerde. Het verschil tussen een boos/saai of vriendelijk/open gezicht zie je goed in onderstaande foto, waarbij links het minst likeable is:[source id=”attachment_121319″ align=”none”][/source]

Schokkende cijfers over het uiterlijk van jonge kinderen: Veertig procent van de meisjes vindt zichzelf te dik >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

independent.co.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit verrassende onderzoek laat zien hoe we mensen op hun gezicht beoordelen
Sluiten