Redactie
Redactie Body 5 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je je opgeblazen voelt tijdens je menstruatie

We ontkomen er niet aan. Bij de één komt-ie iedere maand een bezoek brengen, de ander heeft een slechte vertrouwensband opgebouwd. Soms doet het pijn en verander je in een geheel ander persoon. Meestal is het niet iets waar je op zit te wachten. Een ding hebben we allemaal gemeen: we voelen ons opgeblazen.

We hebben het niet over een rare sf-film, we hebben het over de menstruatie en het feit dat we ons niet op ons best voelen wanneer we ongesteld zijn. Huilen, snauwen, eten (zout, zoet, zoet, zout); we zijn alles behalve tevreden tijdens deze dagen.

Opgeblazen gevoel tijdens menstruatie

Maar hoe komt het nou dat we onszelf zo dik en opgeblazen voelen? Eerdere studies zeggen dat het hormonen zijn, die zorgen voor een obsessie met ons gewicht. Maar er ontbrak iets.

De nieuwe studie, die gepubliceerd is in ‘The International Journal of Eating Disorders’, toont aan dat het hier gaat om een groot schuldgevoel dat vrouwen ontwikkelen tijdens hun menstruatie.

Ongesteld? 5 x de beste apps om je menstruatiecyclus bij te houden

Vicieuze circel

De hormonen zorgen ervoor dat we van onszelf kunnen walgen, ongeacht we meer honger hebben en dus meer gaan eten. Vaak komen we bijna niet aan als we ongesteld zijn, maar doordat we dus niet tevreden zijn met ons lichaam, gaan we eten uit emotie.

Daarnaast hebben we daadwerkelijk meer cravings tijdens onze menstruatie. Ook dit komt door hormonen, voegt professor in de psychologie en tevens mede-auteur van het onderzoek, Kelly L. Klump toe. ‘Het probleem is dat als vrouwen meer (emotioneel) gaan eten, daarna een gigantisch schuldgevoel ontwikkelen.’ Een soort vicieuze cirkel dus.

Ohhh! Dit is waarom je altijd zo hitsig bent tijdens je menstruatie

Het zit dus zo

Het feit dat we meer gaan eten voor en tijdens de menstruatie heeft alles te maken met het effect van de luteale fase: de tweede fase na de eisprong die begint op het moment dat de follikel gesprongen is en de eicel er uit verdwenen is.

Je trekgevoel stijgt torenhoog boven alles uit, want we moeten ons lichaam voorbereiden op conceptie door het te voeden! Nou ja, vaak er is natuurlijk geen vrucht, maar dat hongergevoel blijft. Hierdoor voelen we ons dus schuldig en gaan we die vicieuze cirkel weer in.

Het is niet niks, dat ongesteld zijn.

De ene maand een hevigere menstruatie dan de andere? Dit is waarom!

Gewichtsobsessies

Je kunt de hormonen de schuld geven, maar Klump is ervan overtuigd dat als we niet in een cultuur zouden leven waar uiterlijk vertoon erg belangrijk is, we ook niet zo’n schuldgevoel zouden kweken. Luister gewoon naar je lichaam, vergeet het schuldgevoel en als ze schreeuwt om eten, doe dat dan maar.

Aankomende menstruatie of toch zwanger? Zo herken je het verschil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme