Marleen Staal
Marleen Staal Eten 27 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom pindakaas als hartig beleg kan worden gezien

“Eerst iets hartigs, dan iets zoet” Werd dat vroeger ook altijd tegen je gezegd? Met een beteuterd gezicht at je eerst een boterham met kaas en daarna mocht je los. En Hollands favoriet? Pindakaas! Al moeten we je uit je droom helpen: pindakaas is helemaal niet zoet, maar hartig!

Het is ook eigenlijk best verwarrend. Als je op zoek bent naar de pindakaas in de supermarkt, dan sta je gegarandeerd tussen de chocoladepasta, jam en ander zoet beleg. Wat gek is, aangezien dit notensmeerseltje tot hartig kan worden gerekend.

Als je er wat langer over nadenkt, is het best logisch dat je pindakaas niet kan vergelijken bijvoorbeeld beleg zoals hagelslag of andere zoete smeersels voor op brood. Hagelslag is bijvoorbeeld gemaakt van chocola (dus zoet) en pindakaas is – juist – van noten gemaakt. En zaden en noten horen tot het hartige spectrum.

Wist je dat op het op tijd introduceren van noten en pindakaas kan helpen een pinda-allergie te voorkomen? Lees er hier alles over. 

Klassieke pindakaas is hartig

Een paar maanden terug bevestigde voedingspsycholoog Remco Havermans aan RTL Nieuws dat pindakaas absoluut hartig is. “De klassieke variant is in principe hartig.” Hij benadruk dat het dan wel gaat om de soort waar alleen noten, olie en zout in zit. Je hebt tegenwoordig natuurlijk honderden smaakjes waar ook suiker in zit verwerkt, maar dat is volgens de voedingspsycholoog een ander verhaal.

Ook Teun van de Keuken licht in de Volkskrant zijn licht schijnen over de ‘hartig of zoet’-zaak en is het ermee eens: pindakaas is hartig. Hij zegt: “Vanaf nu kunnen kinderen die geen ham of kaas willen, hun eerste boterham dus met een gerust hart met pindakaas besmeren.”

Een mooie gedachte, want als je kind echt geen kaas of worst lust op brood, wat schotel je je kind dan voor? Pindakaas kan dan een goed compromis zijn als bij het ontbijt of de lunch de discussie ontstaat. Het is misschien even wennen, maar als de knop eenmaal is, zul je ineens hele blije kindjes aan tafel hebben zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom pindakaas als hartig beleg kan worden gezien
Sluiten