Dit wil je absoluut nog doen om het nieuwe jaar goed te beginnen

Zo richting het eind van het jaar maak ik altijd de balans op. Ik krijg een ietwat onrustig gevoel. In december neem ik een moment om het jaar te evalueren en me op te maken voor het nieuwe jaar. Wat gaan we anders doen, waar kan het beter en vooral hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemens dit keer wel volhoudt?

Als ik vroeger met een schone lei wilde beginnen als kind kocht ik altijd een nieuw schrift, een mooie pen, nieuwe gum en begon daarmee ijverig met mijn allermooiste handschrift aan een nieuw hoofdstuk. Dit gevoel openbaart zich nog steeds, maar dan anders. In december neem ik altijd de tijd om ‘op te ruimen’. Als ik in januari fris aan het nieuwe jaar kan beginnen voelt dat als dat schone schrift met verse gum. Meer tijd en ruimte om de belangrijke dingen te doen, zoals sporten, eindelijk weer eens een cursus te volgen en afspraken met vriendinnen inplannen. En niet meer achterraken op mijn administratie, maar dat is me nog nooit gelukt om vol te houden.

Een nieuw vers jaar met hernieuwde energie en plannen

Deze 5 zaken wil ik op orde hebben om het nieuwe jaar goed te beginnen:

Met de stofkam door mijn administratie

De meest vervelende klus in mijn leven, maar oh zo fijn als je het op orde hebt. Ik zou een hoop geven voor een strakke administratie waarbij ik mijn paperassen weet te vinden en inzicht heb in mijn financiële situatie. Een geordend mappensysteem, waarbij je in een keer weet hoe je iets moet vinden. Dit jaar gaat het lukken!

Een check op grote uitgaven als elektriciteit

Stiekem gaat er een hele hoop geld naar slechts enkele grote uitgaven zoals hypotheek. Er valt in ieder geval veel te besparen als je er even de tijd voor neemt. Dit kan zijn door te switchen van gas- en elektra leverancier, de abonnementen en sportclubs onder de loep te nemen en toch te kijken hoeveel je kunt besparen door weekboodschappen te doen bij een goedkopere supermarkt.

Ontspullen

Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest. Door de vele verhuizingen in korte tijd is mijn huis flink ontdaan van spullen, maar het kan altijd beter. Mijn collega op rechts is een fervent Marie Kondo aanhangster en probeert mij al maanden te overtuigen van het nut van een lifestyle zonder spullen. Wie weet, dit jaar.

Ervaringen plannen

Het klinkt belegen, maar het leven vliegt aan mij voorbij. Alsof er een versneller op zit sinds ik de dertig gepasseerd ben en de aanwezigheid van mijn kinderen het tempo verdriedubbelen. Nergens tijd voor, omdat er zo veel moet. Daar maak ik een einde aan. Nu is het. Niet straks of later. Van ervaringen worden mensen gelukkiger dan van spullen, dus ik ga meer weekendjes weg plannen. Met mijn man, de kinderen, maar ook met mijn moeder of vriendinnen.

Mijn zorgverzekering toetsen aan wie ik nu ben

Het lijkt alsof het allemaal wel goed geregeld is, maar zeker als je in de fase zit van kinderen krijgen, een jong gezin managen verandert er in korte tijd steeds een hoop. Wil je het ene moment verzekerd zijn van goede kraamzorg en extra’s als je in het ziekenhuis moet zijn, een paar jaar later heb je die kraamzorg nooit meer nodig, maar hecht je meer waarde aan goeie fysio. En je wilt niet te veel betalen natuurlijk. Anderzorg is al zeven jaar op rij één van de goedkoopste zorgverzekeraars van Nederland. In 2017 ben je al verzekerd voor 102 euro per maand bij 385 euro verplicht eigen risico (of zelfs minder wanneer je kiest voor een hoger eigen risico). En je kunt eenvoudig je eigen zorgverzekering samenstellen. Dat doe je gemakkelijk online en zelfs via Instagram en declareren doe je gewoon met je mobiel. Benieuwd wat dat voor jou zou inhouden? Bereken je premie simpel op de site van Anderzorg.

En dan nog even

Overal lees ik dat goede voornemens niet werken. Maar ik vind het oprecht leuk om te doen. Me eraan houden is weer een ander issue. Volgens geluksprofessor Patrick van Hees zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het maken van goede voornemens:

  • Voornemens moeten voortkomen uit je eigen motivatie
  • Maak vier keer per jaar goede voornemens, zodat je ze in kleinere brokken kan ophakken, en vaker kunt bijsturen
  • Schrijf je goede voornemens op en lees ze geregeld nog eens terug
  • Maak een concreet plan hoe je je goede voornemens gaat uitvoeren
  • Vertel anderen over je goede voornemens
  • Zoek mensen met dezelfde voornemens, zodat je elkaar kunt steunen

Bereken hier wat jouw premie zou worden:

In samenwerking met Anderzorg

Reageer op artikel:
Dit wil je absoluut nog doen om het nieuwe jaar goed te beginnen
Sluiten