15 x dit gedrag wil jij meteen van je kinderen stelen (wie zou wie moeten opvoeden)

Draai het eens om. Dag in dag uit zijn we bezig onze kinderen te vertellen hoe ze moeten zijn, wat wel mag en niet mag. Normen, waarden, gedragingen. Terwijl wij zo veel kunnen leren van ons kroost. Tijd voor een waardevolle observatie, met 15 dingen die ik morgen nog steel van mijn jongens.

1. Heb je een vraag? Stel ‘m

Kinderen durven alles te vragen. Het woord gêne bestaat niet in hun vocabulaire. Volwassenen durven niet meer te vragen omdat het dom zou kunnen lijken of bang zijn om gevoelens te kwetsen.

2. Verwonder je over kleine dingen

‘Kijk mama, een steen. Dit is de mooiste steen die ik ooit gezien heb. Mag ik ‘m meenemen?’ Mijn 6-jarige zoontje verwondert zich dagelijks over vanalles. Hij vindt de mooiste voorwerpen die hij koestert. Omdat hij het gevonden heeft, omdat de kleur of vorm mooi is. Stil staan bij de kleine verwonderingen van het leven, waarom zouden wij dat niet meer doen.

3. Verlies jezelf in creativiteit

Als er een zandkasteel wordt gebouwd dan denken wij. ‘Oh leuk, een zandkasteel.’ Het is voor een kind zo veel meer. Er doen ridders mee, prinsessen, paarden, zwaarden, volledige scenes van filmische proporties spelen zich af in de hoofden van kinderen. Zandkastelen, tekenen, kleien, forten bouwen, een eigen tv programma maken… Jezelf verliezen in creativiteit kan een hoop opleveren.

4. Manipuleer

‘Jij bent de allerliefste mama van de hele wereld.’ Goed, goed ik weet dat er dan meestal 1. boevengedrag vertoond is 2. de Ipad op de loer ligt 3. snoepbehoefte in het spel is. En toch werkt het. Bewust verleiden om iets voor elkaar te krijgen. Ik heb het laatst op mijn eigen man getest en het werkt. Als ik ‘m verleid om vervolgens iets (kleins hoor) gedaan te krijgen, doet ‘ie het tien keer sneller dan zonder een beetje mooipraat.

5. Verkleed en geniet

Gister nog komen die twee apen van mij compleet verkleed in Sinterklaas en Piet outfit naar beneden zeilen. En een lol dat ze hadden. Liedjes erbij, het hele circus. Dat we naar het strand gingen boeide niet. De outfit bleef aan. Nu kennen ze in Kaapstad Sint en Piet niet (ga dat maar eens uitleggen in Zuid Afrika…), maar een mooi gevolg was het wel. Geef toe, als je de kans krijgt om naar een verkleed feest te gaan dan geniet je toch ook van het hele verkleedfestijnd, dus waarom zou je je laten leiden door wat hoort en camoufleren wij onze billen of voegen we ons naar de laatste trend. Draag waar je zin in hebt en wat je blij maakt!

‘A child can teach an adult three things: to be happy for no reason, to always be busy with something, and to know how to demand with all his might that which he desires’ – Paulo Coelho

6. Heb het hart op de tong

Kinderen zijn zo verdomde eerlijk. Vinden ze iets, zijn ze boos of verdrietig of blij? Dan zul je het horen. En als ze het kwijt zijn dan is het ook over. Wij lopen met knarsende tanden ons in te houden en kroppen gevoelens en emoties op. Let it go, om met Frozen te spreken. Wie van zijn hart geen moordkuil maakt leeft een stuk vrijer en opener.

7. Vergeef en vergeet

Kinderen kunnen heel goed ruzie maken en ineens ben je elkaar beste vriend niet meer. Maar even zo snel is dat ook weer over. Vergeven, vergeten, zand erover. Zo niet bij ons vrouwen. Een ruzie kunnen we maar moeilijk vergeten en als het echt even mis is, lijkt een verzoening haast onmogelijk. Toch zonde, waarom koesteren we de ruzies niet en leren we ervan en waarderen we dat de ander bereid is geweest om de strijd aan te gaan. Vergeven is een ultieme daad van liefde.

8. Zie in alles een kans om te spelen

De kinderen van tegenwoordig zijn verwend met speelgoed en technisch vernuft, maar toch zien ze in alles een mogelijkheid te spelen, lol maken en keihard te lachen en genieten. Een laken wordt een spook, een bed een springkussen, een stok een zwaard en de wolken een verhaal. Ik kan nog precies terughalen dat ik met mijn man stond te wachten op een frietje bij de snackbar en wij ons verloren in een flipperkast. Onze euro’s verdwenen in de kast en we bleven een uur. Het frietje werd koud en wij intens verliefd.

9. Laat je verzorgen

Mama is er om je te laten verzorgen. Als je je niet lekker voelt of baalt. Dan vraag je om een deken op de bank of kruip je in bed. Wanneer heb jij je voor het laatst laten vertroetelen toen je echt niet lekker was? Juist, tijd om daar mee te beginnen.

10. Elke dag is een nieuw begin

Een dag is een dag en een vakantie een eeuwigheid. Voor jonge kinderen biedt elke dag nieuwe mogelijkheden. Om vrienden te maken, avonturen te beleven, fouten te maken zonder consequenties. Geen bagage van een negatieve ervaring, gewoon weer een dag. Een dag die vers en nieuw is, als een onbeschreven blad.

11. Probeer nieuwe dingen, het is nooit te laat

Waarom zou je de rest van je leven blijven tennissen of zou je te oud zijn om op gitaarles te gaan. Kinderen proberen van alles en gaan er vol voor. Een ski helling? Het maakt niet uit hoe je er vanaf komt. Van piano toch naar viool. Het is het proberen waard. Stap uit je comfort zone van de dingen die je al zo lang doet en probeer eens iets compleet nieuws. Laat je verrassen en wees niet bang om een beginner te zijn.

12. Maak nieuwe vrienden voor het leven of heel even

Kinderen hebben binnen een uur een nieuwe vriend. Of je nu op vakantie bent of verhuisd en ergens opnieuw begint. Kinderen snappen dat het leuker is als je met iemand anders speelt dan alleen. En er is ook niet veel voor nodig om snel fun te hebben. Volwassenen zijn vaak onwennig of vinden het moeilijk om op mensen af te stappen. Stel dat ze niet op mij zitten te wachten. Zonde, want enthousiasme wordt door iedereen met open armen onthaald.

13. Wees stout, samen

Als je meer kinderen hebt dan is het zo herkenbaar. Gefluister, vervolgens stilte, om er na een tijdje achter te komen dat er plannen gesmeed zijn. Gister nog kwamen mijn twee oudste doorweekt en met schuimbaarden de badkamer uit. ‘Wat hebben jullie gedaan?’ ‘Niks, ik ben alleen een opa zei de een met een schuimbaard van jewelste.’ Burgerlijk ongehoorzaam zijn en kattekwaad uitvreten is iets wat wij weer eens vaker zouden moeten doen.

14. Geniet van het podium

Als mijn zoontje van het voetbalveld wandelt was hij de Messi van het team. ‘Zag je hoe ik die paas gaf?’ en ‘Mijn doelpunt was echt de allermooiste, mama.’ Kinderen pakken het podium en genieten van de aandacht. Ergens onderweg zijn wij volwassenen deels verloren om trots te zijn op wat we bereikt hebben en neigen we ernaar om onszelf te downplayen. Waarom?

15. Lach, elke dag

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, of om met Charly Chaplin te spreken: ‘A day without laughter is a day wasted’. Bekende uitdrukkingen waar we veel te weinig mee doen.

Reageer op artikel:
15 x dit gedrag wil jij meteen van je kinderen stelen (wie zou wie moeten opvoeden)
Sluiten