Kids 30 dec 2016 Muriel Oonincx

Waarschuwing over vuurwerk dat veilig voor jonge kinderen is

De artikelen over vuurwerk en ongelukken staan weer in de kranten en de meeste ouders maken zich (vaak terecht) zorgen over het gevaar voor hun eigen kinderen. Het gaat hier altijd om groter, soms illegaal vuurwerk. Voor de kleinere kinderen ligt er echter een gevaar op de loer waar wij op de redactie van Famme ook geen weet van hadden.

Dat je jonge kinderen verre moet houden van het aansteken van groter vuurwerk is een no brainer. En als je jongens hebt zoals ik kun je niet vroeg genoeg beginnen met het praten over en voorlichten wanneer vuurwerk gevaarlijk is en wat je wel en vooral niet moet doen. Verbieden is geen oplossing, naarmate ze ouder worden gaan ze het dan toch wel stiekem doen. Maar dat de meeste ongelukken bij kleine kinderen gebeuren tijdens het afsteken van sterretjes had ik nooit gedacht.

561335_566711860025901_1063429541_n

Bij de fietsenwinkel kocht ik afgelopen week een pak sterretjes voor mijn jongens van 4, 5 en 7 jaar oud. En gisteren na het avondeten mochten ze de eerste afsteken. Ik was erbij en deed de eerste voor. Terwijl het sterretje spetterde en glitterde keek ik vertederd naar de grote ogen als theekopjes van mijn zoons. Ze vroegen of die spetters niet pijn deden en ik vertelde ze over koud vuur en dat de sterretjes ongevaarlijk waren.

de meeste brandwonden worden veroorzaakt door sterretjes

Sterretjes worden vaak gezien als kindervuurwerk. En zo worden ze ook gepromoot door vuurwerkverkopers. Steeds meer leuke vormen (hartjes, 2017 in getallen, eenhoorn taferelen met variërende kleuren) komen er op de markt. Nog leuker voor de kinderen om af te steken. Het koud vuur verhaal is echter een mythe, want het moge dan zo zijn dat de ‘spetters’ die op je hand belanden koud aanvoelen. Dat komt doordat de deeltjes zo klein zijn dat ze al afgekoeld zijn. De kern van een sterretje is echter gloeiend heet en kan wel 1.500 graden Celsius worden.

large-1

Omdat ouders het gevaar niet inzien, laten ze kinderen vaak zelfstandig sterretjes afsteken en neemt de oplettendheid af. Door deze enorme hitte worden er door sterretjes, vooral aan het gezicht en de handen, veel brandwonden veroorzaakt. Uit onderzoeken en cijfers over vuurwerkongelukken blijkt dat de meeste brandwonden eerst worden veroorzaakt door legaal vuurwerk en dan vooral door sterretjes.

Wist je dat…

Een sterretje een lengte heeft van gemiddeld 20 centimeter. Een sterretje ziet eruit als een ijzerdraad met een verdikking. Deze verdikking is vaak een samenstelling van een stroperig pyrotechnische substantie. Wat een mengsel van een zuurstof gevende en één of meer oxideerbare stoffen is. Het zorgt ervoor dat het vuurwerk snel of zelfs zelfs explosief kan verbranden.

Was jij je bewust van het gevaar van sterretjes en hoe ga jij om met het afsteken van vuurwerk? Praat erover mee op Fammes Facebook.

Dat vuurwerk veel emoties losmaakt bij kinderen blijkt uit deze tien reacties op vuurwerk.

Foto: Suzy Mead

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarschuwing over vuurwerk dat veilig voor jonge kinderen is
Sluiten