Redactie
Redactie Mind 8 jun 2014

Dit wist je nog niet over dromen

Dromen is iets dat we dagelijks doen. Maar wat betekenen paarse pantoffels? En hoe dromen kinderen? Volgens psychoanalist Jeffrey Sumber is de grootste misvatting rondom een droom dat het onze dagelijkse gebeurtenissen reflecteert. Maar wat is het dan wel? Er valt blijkbaar nog een hoop te ontdekken op droomgebied.

Sumber beweert dat dromen voor een groot gedeelte zelf-ontdekking betekent. Zie hier drie fascinerende feiten over onze nachtelijke avonturen.

1. Mensen met een handicap dromen alsof de handicap niet bestaat.

Er blijkt absoluut geen relatie te zijn tussen een handicap en de mate waarin deze terugkomt in een droom. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 80% van dove participanten uit een onderzoek droomden dat ze volmondig spraken, verstonden en begrepen. Ook mensen met verlamming liepen, zwommen of renden door hun droom, zonder dat ze dit ook maar ooit hadden gedaan in wakkere toestand.

2. Jongeren beschrijven hun droom in kleur, terwijl ouderen vaker in zwart-wit dromen.

Opmerkelijk: 80% procent van de mensen beneden de 30 jaar beschreven hun dromen in kleur. Daarentegen liet 20% van de mensen boven de 60 jaar weten dat hun dromen in zwart-wit plaatsvonden. Onderzoekers denken dat dit is te wijden aan de opkomst van kleurentelevisie. Bij ouderen bleken zowel de kleurdroom als de zwart-witvariant even levendig. De jongere generatie bestempelde de zwart-wit droom als ‘nogal saai’.

Waarom dromen we eigenlijk in kleur of zwart-wit?
Sumber legt uit dat dromen in kleur te maken heeft met de associatie van een bepaalde kleur in een leerproces tijdens iemands leven. Zie het als symbool voor persoonlijke ontwikkeling. Het zwart-wit gedeelte legt Sumber uit als ‘een les die we moeten ontdekken in het onderbewustzijn, in contrasterende termen als zwart en wit.’ Aha! Duidelijkheid, dus.

3. Dromen zijn aanwijzingen over onze identiteit.

Ha! Dromen zijn dus eigenlijk super handig en geven ons een hoop guidance in het leven. Nee, vervelende dromen zijn echt niet alleen maar spokerijen of middelen om je beter te laten voelen als je wakker wordt. Er zitten heuse levenslessen in verborgen en laten onderdrukte gevoelens zien. Luister goed naar wat je vannacht allemaal hebt meegemaakt en het vertelt je waarschijnlijk een hoop over, juist, jezelf. Dromen stellen een brug voor tussen het bewuste en onderbewuste brein, die je niet mag negeren.

Waar moet je op letten tijdens het analyseren van een droom?
Vermijd een droomwoordenboek. De symbolen in een droom hangen namelijk af van de persoon en niet van algemene termen.

-Schrijf op die droom!
Denk je dat je een droom niet kunt onthouden? Leg een boekje naast je bed waarop zoiets staat als ‘Geen droom om te noteren’. Wedden dat je binnen no-time een berg aan analyses tevoorschijn tovert?

-Beschrijf hoe je je voelde tijdens een droom.
Misschien was je boos, verdrietig of juist heel blij en voelde je je de volgende morgen nog steeds zo. Het opschrijven van gevoelens geeft je meer inzicht in wie je bent.

-Neem alle elementen uit je droom door.
Het kan zomaar zijn dat jij degene bent die heel gemeen was. Of juist heel passief en verlegen. Wat betekent dit voor je? Find it out!

-Zelfs de meest normale dromen vertellen iets.
Het eten van een bak havermout is in alle opzichten redelijk normaal. Niets bijzonders, zou je denken. Toch zijn er een aantal dingen die je je af kunt vragen, namelijk: was ik alleen? Was het binnen of buiten? Waaide er een briesje en at ik het met melk of sojamelk?

Oke, en dan nog even voor de kinderen: hoe droomt ons kroost?

Net als volwassenen dromen kinderen ook. Nachtmerries over monsters en achtervolgingen van boeven zijn ook hen niet vreemd. Tijdens het slapen, staat het brein niet stil en komen we in verschillende stadia van slapen terecht, inclusief de REM (rapid eye movement)-slaap. Tijdens de REM-slaap vinden de dromen plaats, die om de 90 minuten wordt ingewisseld door de niet REM-slaap. Hoe dichter we bij de ochtend komen, hoe langer een REM-slaap duurt. Daarom zullen de meest levendige dromen en nachtmerries zo tegen de morgen plaatsvinden. En omdat kinderen over het algemeen langer slapen dan volwassenen, dromen zij meer. Ook dit zijn onderliggende gevoelens die toch echt verwerkt moeten worden. Vertel voor het slapen gaan iets moois of lees een grappig verhaal voor, zodat de kans op een nachtmerrie kleiner wordt.

Slaap lekker!

Onder redactie van: Florine Duif

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit wist je nog niet over dromen
Sluiten