Eva Dusch
Eva Dusch Body 29 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Dit wisten wij dus écht niet over ons libido, jij wel?

Vele factoren maken een goede relatie. Dat red je niet met alleen een stel kaarsen en Marvin Gaye. Maar hoe plat het ook klinkt, jullie seksleven is een van de belangrijkste graadmeters. Daarom: dit moet je weten over dat mysterieuze ding dat libido heet.

Vaak hoor je dat tijdens een zwangerschap het libido van vrouwen daalt. Vaak, maar niet altijd. En het zogenaamde feit dat mannen altijd meer zin hebben dan vrouwen, ik betwijfel het ernstig. Lijkt me eerder een achterhaalde stelling die bij mannen -vaak tot hun eigen genoegen- in hun voordeel werkt. En zo zijn er nog meer feiten en fabels bekend over onze seksbehoefte.

Hoe meer testosteron, hoe hoger je libido

Waar. Lichamelijk wordt het libido vooral bepaald door de hormonen testosteron en oestrogeen. En wat veel mensen niet weten is dat zowel bij mannen als vrouwen testosteron van invloed is op het libido.
En mannen zijn hier nu eenmaal rijker in bedeeld dan vrouwen. Ook blijkt dat jonge vrouwen meer testosteron hebben dan vrouwen die de menopauze naderen, wat verklaart waarom je seksleven tot die tijd vaak alleen maar beter wordt.

Bron: Tumblr

Het seksleven van vrouwen piekt later dan dat van mannen

Het verhaal dat vrouwen pieken rond hun 32e en mannen rond hun 18e is waar. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, want er zijn veel zaken die invloed hebben op je libido, maar van nature is dit de verdeling.

Oesters, oesters, oesters

Slecht nieuws: het is een hardnekkige mythe. En jij maar zeewater naar binnen gieten tijdens je date. Het levert vooral leuke anekdotes op, maar zeker geen hoger libido. Helaas. Volgens de Amerikaanse dokter Nancy Simpkins is nog nooit van welk voedsel dan ook bewezen dat het goed zou zijn voor je seksleven. Volgens haar is het vooral het idee van een romantisch diner en de relaxte sfeer.

Buy-bye fastfood

Libido-boostend eten mag dan een fabel zijn, een gezond dieet is daarentegen wel belangrijk. Dus voldoende inname van voeding dat rijk is aan vitaminen en antioxidanten, zoals groenten, fruit en verse vis. Vermijd complexe koolhydraten zoals suiker, witte pasta en witte rijst want die zorgen voor een stijging van insuline, een hormoon dat een daling van de testosteronspiegel veroorzaakt.

Bron: Tumblr

Niet meer dan twee glazen wijn

Het lijkt een prachtidee: samen heel dronken worden en dan de beste seks van je leven hebben. Maar in de praktijk valt dit vies tegen, want fysiek gezien is dat alles wat je niét moet doen. Het heeft namelijk een negatieve invloed op je zenuwstelsel en bloedtoevoer. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor roken. Eén glaasje kan wel helpen je iets meer te laten ontspannen.

Je libido piekt tijdens de ovulatie

Dat komt door de gouden combinatie van veel oestrogeen en testosteron dat tijdens de ovulatie leidt tot meer behoefte aan seks, wat overigens erg goed uitkomt wanneer je zwanger probeert te raken.

De zwangerschap boost je libido

Je libido kan op een laag pitje komen te staan, maar er is ook een grote groep vrouwen waarbij het tegenovergestelde gebeurt. Ze hebben de hele dag door zin in seks, vooral in het eerste trimester. Dit komt door de hoge hoeveelheid hormonen in je lichaam en door de toegenomen bloedtoevoer in je lichaam wordt alles nog gevoeliger. En dat komt je seksleven alleen maar ten goede.

Bron: Tumblr

Een kind verder en ‘het komt nooit meer goed’

Spookgedachten, want dit is dus niet waar. Famme’s Muriel kent de gevreesde scenario’s over het hebben van seks na de geboorte van je kind. En daar hoort deze ook in thuis. Je zult denken dat het potje nu véél te groot is voor het kleine dekseltje, maar deze zorgen zijn vaak geheel ongegrond. Dat zou wel een lullig grapje zijn van Moeder Natuur, niet?

Sporten geeft meer zin in seks

Waar! En dit heeft weer alles te maken met testosteron. Meer bewegen zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en stimuleert de aanmaak van hormonen. Vooral krachttraining boost het testosterongehalte in je bloed en dus je libido.

Hoelaat is het? Sexy time! 14 tips voor meer zelfvertrouwen in de slaapkamer>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit wisten wij dus écht niet over ons libido, jij wel?
Sluiten