Redactie
Redactie Kids 30 nov 2016

Dit worden dé namentrends voor 2017

Het is een van de leukste en tegelijkertijd moeilijkste opgaven waar je ooit in je leven mee te maken krijgt: een naam kiezen voor je kind(eren). Ze moeten er immers slechts een leven lang mee door.

Er zijn talloze afwegingen die je keuze kunnen beïnvloeden, waaronder: Vinden zowel papa als mama de naam leuk? Heet een kind in de familie of (dichtbije) kenniskring niet al zo? Hoe ‘rijmt’ de naam met de achternaam? Hoe populair is de naam, en vinden we die populariteit geen probleem of een dealbreaker? Kun je ‘m wel of niet makkelijk uitspreken over de grens en zo ja/nee, hoe belangrijk is dat? Bij eventueel meer dan één naam – vormen de initialen tezamen niet toevallig een of andere dubieuze afkorting? En dan hebben we het nog niet gehad over zaken als (verplichte) vernoemingen of associaties met een bepaalde naam. Kortom: ga er maar aanstaan.

Voor wie er volgend jaar een kindeke op komst is, hebben we de verwachte namentrends voor 2017 op een rij gezet. Een combinatie van trends van afgelopen jaren, prognoses van andere landen en het betere fingerspitzengefühl.

Korte namen blijven in trek

Namen hebben steeds vaker maar één, of maximaal twee lettergrepen. Max, Daan, Max, Sem en Luuk, net als Tess, Evi, Sophie en Liv. Niet dat lange(re) namen niet meer voorkomen, maar ze zijn wel fors in de minderheid.

Opvallend veel meisjesnamen eindigen op een –a

Anna, Julia, Noa, Lisa, Nora, Sara, Eva, Fenna, Isa, Olivia, Yara, Nova, Nina en Emma: een groot deel van de meest voorkomende meisjesnamen van de afgelopen jaren eindigt op een –a. Dat blijft komend jaar ook zo: bovenstaande namen blijven enorm populair.

En jongensnamen op een –o

Tygo, Gino, Bo, Keano, Rocco, Miko, Jacco, Kenzo, Delano, Sylvano, Milo, Timo, Vigo, Lorenzo, Ivo, Danilo, Jairo, Milano, Otto, Hugo, Jarno, etc.

We zoeken steeds meer naar unieke namen

Vandaar ook de toenemende zoektocht buiten de grenzen, sommige – maar niet alle – ouders vinden het nou eenmaal leuk als hun kind de enige is in de klas, in de straat en in de gehele wijde omtrek die heet zoals hij heet. Een paar voorbeelden van namen die afgelopen jaar maar één keer aan een meisje gegeven werden: Aivie, Zowy, Vivi, Tizaura, Quenine, Lusu, Jylva, Yinoah, Tedde, Vicka, Genilla en Dotje (!). Ook de Ibnoe, Fytz, Tjibbele, Sjonny, Zyrick, Xyano, Roes, Jepp, Mussie en Vinjaydrick kunnen constateren dat ze de enige jongens in Nederland zijn die vorig jaar hun naam kregen.

… waarin we af en toe doorslaan

Ik hoop enorm dat de ouders van hierna genoemde kinderen dit artikel niet lezen, maar mogen we objectief stellen dat de volgende namen die afgelopen jaar gegeven zijn, wellicht iets té uniek zijn? Jongens: Tay’xadrëan, Roël-Prince, Ifeadikachukwu, R’Gentle, Tsjip en Kommer. Meisjes: Pharrell-Justice, Blessing-VirginYah, River-Delilah, Q’Vientely, Quishantely, Nirvana-June, Lubbetje en Wijntje (geen grap).

Scandinavische jongensnamen worden steeds populairder

We vinden het al jaren leuk om niet per se uitgesproken Nederlandse namen aan onze kinderen te geven, maar een al te exotische (Italiaanse, Franse of Engelse) naam rijmt niet altijd even soepel met een Nederlandse achternaam. Scandinavische namen bieden dan vaak uitkomst, dankzij het feit dat de Nederlandse taal en de Scandinavische talen veel overeenkomsten hebben – met dank aan hun gedeelde Germaanse herkomst. Kanttekening: de jongensnamen zijn populairder dan de meisjesnamen. Smaakmakers zijn onder andere Lasse, Bjorn, Axel, Ole, Olle, Gunnar, Kalle, Mats, Nils, Rasmus, Thor en Faas. Bij de meisjes doen vooral Mette, Dagmar, Stella en Britt het goed.

LEES OOK: Op zoek naar inspiratie? Wellicht staat er iets leuks tussen deze mooie Zweedse kindernamen (j/m)

Er gaan een paar extra Johan’s geboren worden

Met name zoons van vaders die een onvervalst saluut willen brengen aan de enige echte nummer 14, de grootste Nederlandse voetballer uit geschiedenis. Let op onze woorden: afgelopen jaar werden er 41 jongens met de naam Johan geboren – dat gaan er komend jaar sowieso meer zijn.

Jongensnamen voor meisjes

Dit is er eentje van een Amerikaanse site, maar tegelijkertijd een ontwikkeling die ook in Nederland te constateren valt. In ons land zijn door de loop der jaren meerdere namen die ooit voor jongens waren, inmiddels geliefder als meisjesnaam. Voorbeelden zijn Sem, Lynn, Ashley, Nicky, Robin en Morgan.

LEES OOK: Meer? Zie hier een kleine bundeling meisjesnamen die ooit voor jongens bedoeld waren.

Maar niet alles hoeft nieuw en creatief te zijn: de liefde voor ‘simpele’ namen blijft

Namen als Bas, Sam, Kees (al dan niet met een C gespeld), Daan, Bram en Thijs zijn al jaren populair, en dat blijven ze. Net als namen als Suus, Lotte, Fleur, Femke en Roos.

Net als de comeback van oerhollandse namen

‘Hoi Gijs, Piet, Harm, Pim en Teun – wat gezellig dat jullie er zijn. Zeggen jullie ook even dag tegen Bregje, Els, Jette, Cato en Kaatje?’

Meer inspiratie nodig? Hier vind je 30 x mooie oerhollandse meisjesnamen, evenals een twintigtal onvervalst Hollandse jongensnamen.

Reageer op artikel:
Dit worden dé namentrends voor 2017
Sluiten