Eva Dusch
Eva Dusch Persoonlijk augustus 16, 2015

Dit zegt Facebook over je liefdesleven. Zit het goed of niet?

Iedereen kent ze wel: dat lovey dovey Facebook-koppel die hun verliefdheid elke dag digitaal etaleren (en jouw tijdlijn vervuilen). Hun relatie kan niet meer stuk en de ringen kunnen alvast besteld worden. Of lijkt dit maar zo?

Als het om liefdesbetuigingen op social media gaat, dan zie je een grappige ontwikkeling per leeftijdsfase. Eerst kom je als tiener in de ‘Niet te breken’ en ‘Never wanna lose you’ fase, vervolgens post je vooral foto’s van jezelf met je nieuwe superknappe lover en na je dertigste staat je hele Facebookpage vol met foto’s van je kroost. Maar is dit schone schijn of wil je gewoon echt je geluk met de wereld delen? Volgens een onderzoek van het Albright College lijkt dit laatste écht het geval te zijn.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 93 Facebookprofielen onderzocht en daaruit bleek dat koppels die hun relatie veelal uiten via social media vaak het echte plaatje laten zien. Ook Tina B. Tessina, psychotherapeut en schrijfster van het nog te verschijnen boek Dr. Romance’s Guide to Dating in the Digital Age, beaamt dat koppels dit vooral doen om de liefde te vieren en niet om een facade op te houden. Mensen die in vorige relaties misschien heel erg gekwetst zijn, willen nu hun nieuwe liefde vieren of gewoon laten zien hoe gelukkig ze zijn.

En er is meer…

Maar er is ook een andere optie mogelijk: de foto’s kunnen een soort van ‘stand-in’ zijn voor echt geluk of om te bewijzen dat ze het perfecte plaatje hebben. Voor het onderzoek onderzochten ze ook de link tussen je relatie en je zelfvertrouwen, waaruit geconcludeerd kan worden (heel verrassend): als het goed gaat in je relatie, dan voel je je ook beter en zelfverzekerder. En deze mensen zijn vaak weer meer geneigd verliefde foto’s online te gooien, wellicht om jezelf gerust te stellen dat je relatie echt goed zit.

12x de grootste fouten die vrouwen in relaties maken>

Niet op social media

En wat betekent het als je nauwelijks iets van jullie als liefdeskoppel of gezin online plaatst? Ben je dan onzeker over je relatie? Zit het dan niet helemaal snor? Onzin natuurlijk. Als jij nauwelijks actief bent op Instagram of Facebook, of liever kattenplaatjes post dan foto’s van je hubby of gezin, dan wijst dit vaak gewoon op het feit dat je óf niet zo into social media bent óf dingen liever privé houdt. Of omdat je relatie juist super goed gaat.

Facebook datawetenschapper Carlos Diuk maakte een weergave van het verloop van de Facebook interacties tussen twee mensen die een relatie beginnen en dat leverde interessante inzichten op. Tot aan het moment dat jij en je nieuwe partner de relatie bekendmaken op Facebook, signaleert Facebook een toename van het aantal timeline posts die jij en je aanstaande plaatsen op elkaars walls.

Wat ook opvalt is dat naarmate de relatie duurt, het aantal online interacties weliswaar afneemt, maar dat de toon van de interacties steeds warmer wordt. Facebook let daarbij op hoe vaak je positieve woorden als ‘love’, ‘nice’, ‘happy’ gebruikt. Het online flirten maakt steeds meer plaats voor fysieke interactie.

Ga je eigen weg

Natuurlijk vieren we graag de liefde, maar toch kunnen we die irritatie over dat Facebook-koppel niet onder stoelen of banken steken. In dat geval is het belangrijkste advies volgens schrijfster Tessina: stop met het kijken naar anderen en stop ook vooral met vergelijken. Iemand die veel posts van anderen bekijkt en zelfs analyseert, is vaak niet tevreden met zijn of haar eigen (liefdes)leven. Focus je dus op jezelf en wat jij uit wilt dragen naar de wereld. Verliefd of niet.

Verrassend! Zo ziet de perfecte maîtresse eruit volgens mannen>

Reageer op artikel:
Dit zegt Facebook over je liefdesleven. Zit het goed of niet?
Sluiten