Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 5 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit zegt je menstruatie over jouw vruchtbaarheid

Of je nu zwanger wilt worden of voorlopig niet; het is altijd fijn om te weten of het mogelijk is. Dit weet je echter pas zeker op het moment dat je het echt gaat proberen, maar je menstruatie kan veel zeggen over jouw vruchtbaarheid.

We hebben het dan niet alleen over de lengte van je cyclus, maar ook over de structuur en jouw gevoel tijdens de menstruatie.

De ‘normale’ menstruatiecyclus

Als we uitgaan van gemiddelden, duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. Precies op de helft, op dag 14 zou je dan een eisprong hebben. Als deze eicel niet wordt bevrucht, zal je 14 dagen daarna weer menstrueren.

Een menstruatie duurt gemiddeld tussen de 3 en 7 dagen. Hierbij verlies je ongeveer 30 milliliter bloed. Een menstruatie kan gepaard gaan met wat krampen, maar deze zijn niet zodanig dat het je belet in dagelijkse activiteiten.

Het is vanzelfsprekend dat de gemiddelde menstruatiecyclus lang niet bij elke vrouw hetzelfde is, laat staan overeen komt het met gemiddelde. Elke vrouw en elke menstruatie is anders.

Ben je benieuwd wat jouw menstruatie je kan vertellen over jouw vruchtbaarheid? Check dan de onderstaande punten:

Tussentijdse bloedingen

Als je last hebt van tussentijdse bloedingen, zou dit kunnen wijzen op poliepen of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Een veel voorkomende SOA is Chlamydia. Als vrouw hoef je hier niet altijd klachten bij te hebben, maar onbehandeld kan Chlamydia wel leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Wanneer je aan de pil bent en je hebt last van tussentijdse bloedingen, dan kan dat daardoor veroorzaakt worden. Overleg met je arts of er misschien een ander anticonceptiemiddel is dat beter bij je past.

Een hele lange cyclus

Wat is een lange cyclus? Veel artsen denken daar anders over. Maar als je cyclus langer is dan 35 of 40 dagen, is er sprake van een lange cyclus. Dit kan veroorzaakt worden door PCOS. Dat is een hormonale aandoening waarbij eiblaasjes niet goed genoeg rijpen. Hierdoor duurt een cyclus langer, of worden vrouwen helemaal niet ongesteld. Als dit een aantal maanden achter elkaar het geval is, is het verstandig om je huisarts hierover in te lichten. Door PCOS kan je vruchtbaarheid sterk afnemen. Lees hier een artikel over PCOS.

Een lange of onregelmatige cyclus kan ook veroorzaakt worden door de menopauze.

Een vroege overgang, hoe herken je het?

Heel veel bloedverlies, of juist te weinig

Lange menstruaties, waarbij je veel bloed verliest, kunnen duiden op de aanwezigheid van poliepen en cystes in je baarmoederslijmvlies. Als je menstruatie langer duurt dan een week, is het verstandig om dit te melden aan je arts. Bloedarmoede kan hiervan een gevolg zijn.

De ene maand een hevigere menstruatie dan de andere? Dit is waarom!

Een hele lichte bloeding kan wijzen op PCOS, of een trage schildklier. Dit wordt vaak veroorzaakt door stress. Een lichte bloeding vertelt je dat er niet genoeg baarmoederslijmvlies opgebouwd is. Hierdoor wordt de kans dat een bevruchte eicel zich in kan nestelen een stuk kleiner.

Ook kunnen hele lichte menstruaties veroorzaakt worden door het syndroom van Asherman. Dit betekent dat er verklevingen in je baarmoeder zitten, waardoor wanden aan elkaar verkleefd zijn. Dit kan een gevolg zijn van een curettage, en het kan zwanger worden enorm bemoeilijken. Vaak is het door middel van een operatie te herstellen, dus geef het altijd aan bij de arts als je menstruaties zeer licht zijn.

Pijnlijke krampen

Een bepaalde gradatie van krampen is tijdens een menstruatie onvermijdbaar. Erge krampen, waardoor je normale dagelijkse routine niet meer uitvoerbaar is, is niet normaal. Dit kan duiden op Endometriose. Dit is een wildgroei van baarmoederslijmvlies op plekken buiten de baarmoeder. Het kan leiden tot ontstekingen, die heel erg pijnlijk zijn.

Steken in je buik? Dit kun je doen om menstruatiepijn te verzachten

Endometriose maakt je minder vruchtbaar, aangezien het voor een bevruchte eicel lastig is om zich goed in te nestelen. Als veel pijn ervaart, is het dus belangrijk om dit altijd bij een arts te melden. Rugpijn is een veelgehoorde klacht tijdens de menstruatie. Dit betekent dat je baarmoeder waarschijnlijk wat naar achter gekanteld ligt. Dit is geen enkel probleem als je zwanger zou willen worden. Lees in dit artikel alles over de oorzaken van heftige menstruatiekramp.

Een korte Luteale Fase

Soms is er geen sprake van een lange menstruatiecyclus, maar wel van een te korte Luteale Fase. Dit is de fase na de eisprong. Soms menstrueren vrouwen al snel na de eisprong, in plaats van 14 dagen daarna. Als een vrouw al binnen ongeveer 8 of 9 dagen na de eisprong menstrueert, kan er sprake zijn van een korte Luteale Fase. Dit wordt veroorzaakt door een Progesterontekort. De kans op een zwangerschap neemt snel af, als de bevruchte eicel geen tijd heeft om zich in te nestelen. Dit gebeurt gemiddeld tussen de 6 en 12 dagen na de eisprong.

Lees hier een artikel over een korte Luteale Fase en wat je er aan kan doen.

Aankomende menstruatie of toch zwanger? Zo herken je het verschil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme