Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Relatie 17 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 9 geboden van een hechte, levenslange vriendschap

Sommige vriendschappen duren eventjes, anderen voor een heel leven. En net als liefdesrelaties moet je in vriendschappen ook blijven investeren, wil je ze wat langer volhouden. Van beiden kanten, dat in ieder geval.

Met de ene vriendin haal je alles uit je Netflix-abonnement, met de ander kun je eindeloze goede gesprekken voeren, en de ander bel je als je zin hebt in een goed glas wijn. Maar er is er eentje waarmee je in elke situatie het beste in elkaar naar boven haalt, en dat is je allerbeste. Ik ben ook gezegend met twee (!) van zulke vriendinnen. Iris ken ik nu ruim acht jaar en ondanks dat we elkaar soms een tijdje niet spreken, kunnen we alles tegen elkaar zeggen en zijn we er voor elkaar op de momenten dat we elkaar het hardste nodig hebben. Roos heb ik in mijn studententijd ontmoet, en zij is mijn klankbord. Ze is van alles op de hoogte in mijn leven, en ik van dat van haar. Althans, ik hoop dat ze weet dat ze alles bij me kan droppen.

Afijn, voor de beste vriendschappen moet je soms best een beetje werken. Hoe je dat doet, lees je in onderstaande best kept secrets.

1. Gij zult elkaar niet veroordelen

Vriendinnen veroordelen elkaar niet, maar hebben taak numero uno om elkaar een luisterend oor te bieden en als het nodig is naar een oplossing op zoek te gaan. Als je de ander toch veroordeelt, is de kans groot dat ze de volgende keer niet meer zo openhartig durft te zijn, omdat ze bang is voor je reactie. Eerlijk durven zijn is zo ongeveer de basis van een vriendschap, dus schaad het vertrouwen niet.

2. Gij zult eerlijkheid voorop stellen

Echte vriendinnen zijn niet bang om elkaar alles te vertellen. Wees daarom ook niet bang om dingen te vertellen, hoe vreselijk of gênant ze ook zijn. En spreek je irritaties naar elkaar ook gewoon uit, want die moeite doe je ook in een liefdesrelatie, dus waarom niet in een vriendschap? Kom je sterker uit.

3. Gij zult uitgaan van positiviteit

Ga er vanuit dat alles wat je vriendin voor je doet op een positieve manier bedoeld is. Als je denkt dat je vriendinnen bijbedoelingen hebben bij de dingen die ze (voor je) doen, zit er iets niet helemaal snor.

4. Gij zult van elkaars eigenschappen leren

Ik ben de georganiseerde van het stel, Roos leeft wat impulsiever. Op de momenten dat ik me druk begin te maken dat de gemaakte plannen niet zo verlopen als afgesproken laat ik me met de flow van Roos meevoeren, en andersom lukt het haar ook aardig om zich aan te passen aan mijn organisatiedrang.

LEES OOK: 6 redenen waarom je vriendschappen na je veertigste beter worden

5. Gij zult elkaar vaak (spontaan) bellen

Dit is een van de dingen waarmee je je vriendschap sterk en levendig houdt. Roos en ik hebben er allebei een handje van om elkaar te bellen als we even niks te doen hebben. Ook als we elkaar eigenlijk helemaal niks te vertellen hebben. Voor we het weten zitten we veertig minuten te kletsen, terwijl we ondertussen een wit wasje draaien en een maaltijd in elkaar flansen. En elkaar daar uiteraard van op de hoogte houden. Door op random momenten met elkaar te bellen houd je elkaar op de hoogte van hoe je je voelt en waar je mee bezig bent. En dat schept een band.

6. Gij zult vaak met elkaar afspreken

Contact via de telefoon is natuurlijk leuk en aardig, maar vergeet vooral ook niet tijd voor elkaar vrij te maken en een bakkie koffie te doen. Al is het maar een uurtje. Spontane afspraken zijn top!

7. Gij zult niet zeuren als de ander afzegt

Als een van de twee het druk heeft en helaas op het laatste moment afzegt, moet dat geen probleem zijn. Hoe vervelend je het ook vindt, probeer het niet persoonlijk aan te trekken. (Heeft alles te maken met punt 3).

8. Gij zult luisteren

Hoe graag je soms jouw verhaal wil vertellen, soms heeft de ander alleen een luisterend oor nodig en moet jouw verhaal dus even wachten.

9. Gij vindt het niet erg als jullie elkaar een tijdje niet spreken

Vriendin Iris en ik spreken elkaar niet elke dag. Dat hoeft ook niet, want als we elkaar na een tijdje weer spreken voelt het toch alsof we elkaar gisteren voor het laatst zagen. Sommige vriendschappen hebben veel input nodig, de anderen wat minder. Dat zegt niks over hoe sterk ze zijn.

Wow! De helft van je vriendschappen is niet wederzijds

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn de 9 geboden van een hechte, levenslange vriendschap
Sluiten