Dit zijn de beste én de slechtste dagen om te beginnen met een dieet

Op de een of andere manier begin je altijd op bepaalde dagen met diëten. Als er een nieuw jaar begint, op maandag of aan het begin van een nieuwe week. Wil je dat je dieet slaagt, zorg dan vooral dat je even verder leest. In dit lijstje wordt namelijk duidelijk wanneer je vooral wel of juist vooral níet met afvallen of een gezondere leefstijl moet beginnen.

Laten we starten met de dagen waarop de kans het grootste is dat je goede voornemens ook daadwerkelijk haar vruchten afwerpen.

1. De dag waarop je voelt dat je moet beginnen

Het klinkt misschien als een heel erg open deur, maar dat is het niet. Meestal op het moment dat je bedenkt dat je écht iets aan jezelf moet veranderen ga je plannen wanneer je dit wil gaan doen. Volgens Amerikaans diëtiste Amy Shapiro moet je juist meteen beginnen op de dag dat je de wake-up call krijgt. Uit ervaring die ze tijdens haar werk opdoet, slagen de meeste mensen in hun dieet als ze er direct mee zijn begonnen.

2. Na je verjaardag

Experts hangen dit op aan ‘een frisse start’. Uit een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania blijkt dat mensen beter in staat zijn om hun doel te bereiken na een toonaangevende dag zoals als bijvoorbeeld hun verjaardag. Dat komt volgens de onderzoekers doordat je eerder geneigd bent om vooruit te kijken en je eventuele eerdere, mislukte dieetpogingen uit het verleden los te laten.

3. Op maandag

Dit heeft opnieuw alles te maken met de mindset van een frisse start en een nieuw begin. En welke dag leent zich daar perfecter voor dan de maandag? Volgens experts drukken veel mensen een resetknop in als ze op deze dag opstaan, waardoor ze een grotere motivatie hebben om hun doelen na te streven. En o ja, als je net een weekend achter de rug hebt waarin je veel gegeten en gedonken hebt is het makkelijker om je maandag licht te beginnen.

4. Elke dag in oktober

Ondanks dat er na oktober juist de feestmaanden vol eten en drinken voor de deur staan, is dit toch de ideale maand om je dieet te beginnen. Uit een onderzoek, dat gepubliceerd werd in de New England Journal of Medicine, is gebleken dat mensen er gemiddeld vijf maanden over doen om op hun streefgewicht te komen. Als je in oktober start, is het volgens Brian Wansink, auteur van het onderzoek, beter om deze feestkilo’s te vermijden in plaats van ze achteraf af proberen te lozen.

LEES OOK: Afvallen en je streefgewicht behalen? Leg vooral de lat hoog

En dan nu de dagen die het minst geschikt zijn om te beginnen met een dieet.

1. Na Oud en Nieuw

Het idee om op dieet te gaan, staat al sinds mensenheugenis op nummer één op de lijst van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Volgens verschillende experts is dit de meest slechte dag waarop je ermee kunt beginnen. Dat is vooral zo omdat we op deze dag vaak meer dan één voornemen hebben en voor een dieet heb je toch je volle focus nodig.

2. Als je het druk hebt op je werk

Wanneer je hoofd vol zit met dingen die je stress bezorgen, zoals bijvoorbeeld een drukke baan, dan is het niet verstandig om met een dieet te beginnen. Om nieuwe gewoontes aan te leren heb je volgens Shapiro namelijk rust en vooral regelmaat nodig.

3. Het weekend

En dan doelen we op vrijdag, zaterdag en zondag. Grappig feitje is dat onderzoekers van de Cornell University hebben bewezen dat het lichaamsgewicht van mensen vaak het laagst is op vrijdag en het hoogste op zondag en maandag. Volgens verschillende psychologen is het makkelijker om je aan je voornemens te houden als je er een strikt weekschema op nahoudt. In het weekend verdwijnt dit hele schema vaak, waardoor het ook extra moeilijk is om met een dieet te beginnen.

4. Na een vakantie

‘Ik moet als ik terug kom van vakantie meteen beginnen met afvallen’ is een veelgehoorde uitspraak van mensen die op die manier van hun overschot aan wijn, pizza en ander lokaal lekkers kwijt willen raken. Volgens experts is dit niet de way to go, omdat hoe meer je je dieetplannen vastlegt voor de toekomst, hoe minder er vaak van terecht komt.

Jeetje! Zoveel moet je dus afvallen voordat anderen er iets van zien

Reageer op artikel:
Dit zijn de beste én de slechtste dagen om te beginnen met een dieet
Sluiten