Dit zijn de heftige risico’s van lang zitten (laten we dit nou meer doen dan lief voor ons is)

In de auto, op kantoor, tijdens het kijken van films, tijdens het gamen… Tegenwoordig zitten we veel meer dan goed voor ons is, en dat zorgt voor heftige cijfers.

Veel mensen geven aan dat ze per dag negen uur of langer zitten. Dat is langer dan dat een volwassene gemiddeld slaapt. Mensen zijn oorspronkelijk niet gemaakt voor een zittende levensstijl, waardoor het een aanslag op je lichaam kan zijn.

Risicofactor

Volgens de World Health Organisation is inactiviteit, waaronder zitten dus, de vierde toonaangevende risicofactor voor overlijden wereldwijd. Daarnaast kan acht tot twaalf uur per dag zitten het risico van een metabool syndroom (een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht) met meer dan 85 procent vergroten.

LEES OOK: Gezond lunchen (tijdens werk) wordt met dit trucje een stuk makkelijker

De cijfers

Nog niet overtuigd waarom je even een rondje moet gaan lopen? De World Health Organisation zette nog meer cijfers op een rijtje.

1.

Rond de tijd dat mensen meer begonnen te zitten, tussen 1980 en 2000, schoot het aantal mensen met obesitas ook omhoog.

2.

Goed cholesterol daalt tijdens het zitten, de slechte soort cholesterol verhoogt dan juist

3.

Wanneer je meer dan drie uur non-stop zit, verhoogt dit de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten met 64 procent.

4.

Ook brengt zitten langer dan drie uur zitten schade toe aan het lichaam, ongeacht de oefeningen die je daarvoor of daarna doet.

5.

Het risico op kanker neemt toe, net als de kans op angst en depressies.

[source id=”attachment_121155″ align=”none”][/source]

De oplossing voor dit alles? Sta op! Stretch even, maak een korte wandeling en probeer periodes waar je voor een lange tijd moet zitten te vermijden. Ook op kantoor kun je een aantal dingen aanpakken. Ga bijvoorbeeld zitten op een stabiliteitsbal, die er voor zorgt dat je recht zit. Of maak gebruik van een staand bureau, zoals de You-Stand. Op de redactie hebben we deze staan, die veel gebruikt wordt. We vinden het heerlijk om staand te werken en vechten om wie hem nu mag gebruiken. Na het lezen van dit artikel wil iedereen zo’n bureau, vermoeden we. Je bestelt ‘m hier.

Dit is een slechte gewoonte waar we zelf echt iets aan kunnen doen. Vaker opstaan, tussendoor bewegen en je beseffen dat er niemand bij gebaat is als jij ziek wordt omdat je jarenlang te veel gezeten hebt.

Ook handig: even bewegen op kantoor. 6 geheime work-outs tijdens kantooruren

Bron hoofdfoto: hellofashion

womanitely

Reageer op artikel:
Dit zijn de heftige risico’s van lang zitten (laten we dit nou meer doen dan lief voor ons is)
Sluiten