Sherita Jager
Sherita Jager Work & Life 28 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de leukste papa’s uit het dierenrijk!

Dat onze mensenpapa’s de allerbeste zijn, hoeven we jullie natuurlijk niet te vertellen. Maar dat er ook andere geweldige papa’s in het dierenrijk zijn, mag ook wel een keer benoemd worden. Wat dacht je van het zeepaardje, de pinguïn, de struisvogel of de flamingo? Deze moderne, lieve, zorgzame mannetjesdieren zijn echt geweldige papa’s!

Het zeepaardje

Zeepaardjes worden vaak geprezen als de beste vaders in het dierenrijk. Er is een goede reden: de mannetjes zijn namelijk degene die zwanger zijn. Tijdens een prachtige paringsdans brengt het vrouwtje de eitjes in de buik van het mannetje, in plaats van andersom. De man bevrucht ze in zijn buik, en draagt de eitjes bij zich tot de embryo’s groot genoeg zijn. Als de babyzeepaardjes eenmaal zijn uitgevlogen – eh, gezwommen – maakt het mannetje zich klaar voor een volgende zwangerschap, met dezelfde partner. Want ja, óók dat nog: Het zeepaardje is monogaam. Als dat geen perfecte vader is!

De struisvogel

Hoewel het struisvogelmannetje niet de titel vader van het jaar wint vanwege zijn monogamie, is hij wél goed voor zijn harem. De struisvogel is polygamist, en heeft een harem van wel 12 vrouwtjes. Nadat hij al zijn vrouwtjes heeft bevrucht, gaat hij hard aan de slag om een nest te bouwen voor alle eieren, die hij samen met zijn favoriete vrouwtje uitbroedt! Zodra de eieren uitkomen, neemt hij zijn vaderrol erg serieus. Hij voedt de kuikens op tot ze zo’n 6 maanden zijn. Deze single dads zijn dus erg toegewijd!

De keizerspinguïn

Deze vaders omhelzen hun rol als vader tot het maximum. Zodra de vrouwtjes het ei leggen, trekken de aanstaande moeders meteen de zee weer in om zich vol te eten en een vetlaagje op te bouwen. Vaderlief blijft achter op het nest en wacht geduldig tot moeder terugkomt, wat wel maanden kan duren. Tijdens het uitbroeden van het ei kan de vaderpinguïn wel tot de helft van zijn lichaamsgewicht verliezen. Daarnaast trotseert hij de strenge winter, met temperaturen van tot wel zestig graden onder nul! Zodra het ei uitkomt voedt de papa zijn kuiken met voedsel uit zijn maag totdat moeder terugkeert om het voeden over te nemen en vader eindelijk weer kan eten. Ouderschap op zijn best!

8 x waarom opgroeien met huisdieren belangrijk is

De rode vos

Mannelijke rode vossen zijn liefhebbende papa’s en ze spelen graag en ruig met hun welpjes, zoals de meeste vaders. Als de vosjes nog klein zijn, jaagt de vader elke dag en voorziet hij met zijn bezorgservice de welpen en zijn vrouwtje van eten. Maar na ongeveer drie maanden worden de welpen wakker geschud: Het eetfeestje is over, geen gratis eten meer! De vader stopt met het voeren van de welpjes als een tactiek om de vosjes het hol te laten verlaten. Maar hij laat ze niet helemaal in de kou staan. Hij begraaft voedsel dichtbij het holletje om ze te leren zoeken naar voedsel en het reukvermogen te ontwikkelen. Ahhhh..!

Het gouden leeuwaapje

Deze moderne man weet dat het dragen van zijn kinderen bijna een must is. Als de aapjes 2 weken zijn, draagt vaderlief ze bijna 24/7 op zijn rug. Het mannetje draagt de aapjes elke paar uur een voor een over aan mamalief, zodat zij de aapjes kan voeden. Al de aapjes zo’n 4 weken zijn beginnen ze met het eten van zacht voedsel. Het is vaderlief die de bananen pelt en zijn aapjes met de hand te voert. De leeuwaapjes worden gedragen door hun vader tot ze zo’n 6 tot 7 weken oud zijn.

De flamingo

Mannelijke flamingo’s zijn leuke vaders! Hoewel ze samenleven in een zwerm van duizenden vogels, blijven deze mannen monogaam en paren ze met die ene speciale flamingo voor de rest van hun leven. Daarnaast geloven de mannelijke flamingo’s in het gelijk verdelen van de taken. Als het tijd is om te paren, helpt vader de mama een plaats te kiezen voor het nest, die ze samen bouwen van modder. Zodra de vrouwtjesflamingo haar ei legt, deelt de vader de verantwoordelijkheid om het ei uit te broeden. Om de beurt zitten ze voor even lange tijd op het nest. Zodra de jongen geboren zijn, verdelen mama en papa alle opvoedingstaken gelijk. Emancipatie ten top!

Door: Sherita Jager

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn de leukste papa’s uit het dierenrijk!
Sluiten