Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Opvoeden 16 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de verschillende soorten basisonderwijs

De eerste schooldag van je kind is héél spannend! Niet alleen voor je koter, maar ook voor jou. Zal hij of zij wel vriendjes maken, klikt het met de juf en past dit type basisonderwijs wel bij jouw kind?

Met zoveel soorten basisscholen is het niet makkelijk om tot een keuze te komen. Laat staan de juiste! Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij hebben de verschillende soorten basisonderwijs alvast voor je op een rijtje gezet.

Steeds meer ruimte voor nieuwe scholen geïnspireerd op het Finse schoolsysteem

Openbaar onderwijs

Een openbare basisschool is toegankelijk voor ieder kind. De onderwijsmethode van openbare basisscholen is niet vastgelegd en wordt dus niet gebaseerd op een godsdienst of levensovertuiging. In principe mag het bestuur van een openbare basisschool geen kinderen weigeren, tenzij er geen plek is. De meeste scholen richten zich op het postcodegebied rond de school wanneer het om voorrang op de wachtlijst gaat.

Bijzonder basisonderwijs

Op een basisschool voor bijzonder onderwijs krijgen kinderen les vanuit een religie of levensbeschouwelijke overtuiging. Zo zijn er bijvoorbeeld katholieke, christelijke, gereformeerde, protestantse, islamitische, joodse en hindoeïstische scholen in Nederland. Bijzondere scholen hebben het recht om leerlingen of docenten niet toe te laten, mits zij een andere geloofs- of levensovertuiging hebben dan de school.

Algemeen bijzondere scholen

Op algemeen bijzondere scholen wordt er les gegeven vanuit een bepaalde visie over onderwijs en/of opvoeding. Godsdienst en levensbeschouwing staan hier volledig los van. De meest populaire algemeen bijzondere scholen zijn Montessori, Dalton, Jenaplan, Freinet en de Vrije school.

Brede scholen

Op een brede school wordt onderwijs aangevuld met extra’s, zoals buitenschoolse opvang, sport, welzijn, cultuur, taallessen, huiswerkbegeleiding, muziekles en buitenschoolse activiteiten. Soms bieden brede scholen zelfs opvoedingscursussen aan voor ouders. Iedere brede school bepaalt hun extra voorzieningen, dus het aanbod kan per school verschillen.

Scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO)

Wanneer je kind moeilijk kan leren, een lichamelijke beperking heeft of kampt met gedragsproblemen is het niet gek dat hij of zij extra ondersteuning nodig heeft. Speciaal basisonderwijs biedt deze ondersteuning. Omdat de klassen op deze scholen kleiner zijn dan op gewone basisscholen, hebben docenten de ruimte om alle leerlingen meer aandacht en zorg te geven. Nederland telt bijna 300 scholen voor speciaal basisonderwijs.

Speciaal onderwijs (SO)

Kinderen die naar een school voor blinde, slechtziende, dove of (communicatief) beperkte leerlingen gaan krijgen speciaal onderwijs. Op deze scholen wordt nog meer ondersteuning aangeboden dan op scholen voor speciaal basisonderwijs.

Internationaal georiënteerd basisonderwijs (IGBO)

Nederland telt een klein aantal scholen voor kinderen van buitenlandse ouders die in Nederland wonen, kinderen van Nederlandse ouders die in het buitenland hebben gewoond en daar les hebben gekregen en kinderen van Nederlandse ouders die tijdelijk in Nederland wonen. Op deze basisscholen is Engels de voertaal.

Op basis van welke punten heb jij een basisschool voor je kind uitgekozen? Deel jouw tips via het Mamaforum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rijksoverheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn de verschillende soorten basisonderwijs
Sluiten