Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 30 mrt 2017

Kinderen die opgroeien met een huisdier hebben daar voordeel aan

Blub – de vis – was mijn allereerste huisdier. Niet omdat ik nou zo gek was op vissen (ze doen vrij weinig kan ik je vertellen), maar mijn ouders waren van mening dat het makkelijker was dan een hond in huis. Een paar jaar later kwam die hond er alsnog. En daar ben ik ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

Een vriend, een maatje en speelkameraadje

Persoonlijk vond ik het vooral heel leuk en gezellig om een hond in huis te hebben. Er was geen Barbie of Baby Born die daar tegenop kon. Maar, zo kwam ik tot ontdekking, er zijn nog veel meer voordelen verbonden aan het opgroeien met een huisdier. Dr. Gail Gross – expert op het gebied van menselijk gedrag, opvoeding en educatie – deelt via The Huffington Post wat deze voordelen zijn.

1. Dieren geven onvoorwaardelijke liefde

Als kinderen niet lekker in hun vel zitten dan hebben ze de mogelijkheid om naar hun vriendjes te gaan, of ouders. Toch gaan ze vaak liever naar hun hond of kat. Waarom ze dat doen? Dieren oordelen niet. Wat ze wél doen is troosten en steun geven, zegt Gross. En dat is precies wat kinderen op dat moment nodig hebben.

2. Een huisdier zorgt voor een veilige plek om ware gevoelens te delen

Sommige kinderen, zegt Gross, kunnen hun emoties op andere kinderen gaan projecteren als ze geen veilige plek hebben om hun ware gevoelens te delen. Een huisdier zoals een hond of kat is dan een goede oplossing. Het is een soort vertrouweling waarbij kinderen verbaal angsten en woede uit kunnen storten. En nogmaals: zonder oordeel.

Kinderen zo jong als drie jaar oud kunnen helpen met het verzorgen van een huisdier

3. Huisdieren vergroten het empatisch vermogen

Dat mensen heel erg verschillen in empatisch vermogen is wel duidelijk. Maar wist je dat empathische vaardigheden ook aangeleerd kunnen worden? Volgens Gross kunnen huisdieren hier goed bij helpen, omdat ze zo afhankelijk zijn. Kinderen leren om de behoeften van een dier te lezen: heeft het honger? Moet het naar buiten gaan? Misschien is het dier wel bang voor onweer en moet het getroost worden?

4. Een huisdier kan kinderen meer zelfvertrouwen geven

Ouders hebben vaak het idee dat ze alles alleen moeten doen als ze een hond of kat in huis halen (ja, ook die van mij). Maar dat hoeft niet zo te zijn. Kinderen kunnen helpen met het verzorgen van een huisdier, stelt Gross. Als ze wat ouder zijn kunnen ze de vissenkom verschonen (scheelt voor jou weer), of een wandeling maken met de hond. Leuk, maar het geeft kinderen ook meer zelfvertrouwen, omdat ze het gevoel hebben verantwoordelijk te zijn.

5. Dieren kunnen kinderen helpen op sociaal en cognitief vlak

Het is je waarschijnlijk wel eens opgevallen dat kleine kinderen hele verhalen vertellen tegen dieren. Of misschien deed je het zelf wel, toen je jong was. Volgens Gross geven huisdieren op deze manier niet alleen sociale en emotionele steun, maar bieden ze ook hulp bij ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. De aanwezigheid van een huisdier helpt kinderen met het oefenen van praten en leert ze om te socialiseren, zegt zij.

Kinderen benaderen elkaar sneller als ze spelen met een dier

Ook onderzoekers van de University of Western Australia deden onderzoek naar huisdieren en de socialisatie van kinderen. Wat blijkt? Kinderen zijn eerder geneigd om andere kinderen te benaderen als het andere kind speelt met een dier. ‘Het hebben van een huisdier blijkt een belangrijke factor voor het bevorderen van sociale interactie en het vormen van vriendschap binnen buurten’, schreef dr. Lisa Wood in haar studie – gepubliceerd in de journal PLoS One.

Voor ieder wat wils

Ben je niet zo’n fan van grote dieren, of harige beesten? Katten en honden zijn niet de enige dieren die kinderen kunnen helpen bij het maken van nieuwe vrienden. Wood’s studie toont aan dat andere soorten dieren (ja ook konijnen en slangen) ook effectief zijn bij het maken van vrienden en vinden van sociale steun.

Tja, probeer nu nog maar eens nee te zeggen als je kids weer beginnen te zeuren om een huisdier;)

Reageer op artikel:
Kinderen die opgroeien met een huisdier hebben daar voordeel aan
Sluiten