Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 19 sep 2015

Dít zijn 5 goede complimenten om aan je kind te geven

Complimenten aan je kind, welke zijn altíjd goed? Nou, deze. Want ze focussen zich op ‘gezien worden’. En dat is voor je kind het allerbelangrijkst.

1. ‘Ik ben blij dat jij jou bent’

Wie vindt het nou niet fijn om te horen dat ie goed is zoals ie is, met alle fijne, minder fijne en bijzondere karaktereigenschappen die daarbij horen? Precies. Kinderen vinden dat dus óók fijn. Bovendien bevestigt het één van de belangrijkste dingen die een kind kan leren: jij mag er zijn.

2. ‘Wat doe jij goed je best!’

Maar al te vaak rekenen we kinderen af op het resultaat van hun inspanningen (‘Wat een mooie tekening!’). Maar veel belangrijker is de energie en liefde die je kind ergens insteekt. We kunnen niet allemaal geboren worden als Van Gogh, maar wie weet kunnen we wel iets zo leuk vinden dat we zo goed worden als hij (of niet, en dat is óók goed!).

3. ‘Wat is het mooi om te zien als je zo…’

‘Grappig/betrokken/geïnteresseerd bent!’ Kinderen krijgen zelfvertrouwen als je aspecten van hun karakter positief belicht. Maar: probeer ze níet samen te vatten in karaktereigenschappen. Als je zegt ‘jij bent zo verantwoordelijk’ voelt een kind zich misschien verplicht altíjd verantwoordelijk te zijn.

4. ‘Wat knap, dat je die stap hebt gezet’

Kinderen ontdekken de wereld stap voor stap en dat is soms best een beetje eng. Door te laten zien dat je wéét dat hij een angst heeft overwonnen (ook al is het maar klein beetje) geef je je kind het vertrouwen dat hij meer aankan dan hij denkt.

5. ‘Ik zie dat…’

Belangrijk is dat je kind zich gezien voelt. ‘Ik zie dat je Mirte heel goed hielp met lezen!’, ‘Ik zie dat je je kleren helemaal zelf hebt aangetrokken!’ Elk mens wil gezien worden. En een kind is daarop natuurlijk geen uitzondering.

Dít is waarom je elke dag iemand een compliment moet geven… >

Welke complimenten geef jij je kind? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Dít zijn 5 goede complimenten om aan je kind te geven
Sluiten