Eva Dusch
Eva Dusch Beauty 27 sep 2015

Volgens Google zijn dít onze meest gestelde beautyvragen

Leerden we vroeger de fijne cosmetische kneepjes van onze zussen en moeders. Tegenwoordig is Google onze rechterhand en selecteerde de meest gestelde beautyvragen. En dit is de uitkomst…

Kunnen we olijfolie als make-up remover? En kan je huid eigenlijk krimpen? Is je haar föhnen nu goed of slecht? We mogen dan een heel ander leven leiden dan de vrouwen in Brazilie, Spanje en Korea, de grote gemene deler: we maken ons allemaal het meest druk om ons huid en haar.

[STAP stap=”1″]

Wanneer is make-up over de datum?

Een vraag die we vaak over het hoofd zien. Want is er überhaupt een houdbaarheidsdatum? Nou, wel dus. De Europese regelgeving rondom cosmetica verplicht producten om op de verpakking te vermelden hoelang een product nog houdbaar is na opening. Mocht dit niet duidelijk zijn, houdt dan de volgende regels in je achterhoofd. Wees altijd voorzichtig met producten rondom je ogen, dus mascara, eyeliner, oogschaduw en oogcrème. Verwissel ze bij voorkeur na drie maanden. Alles wat vloeibaar is, van crèmes tot make-up, kun je maximaal een jaar bewaren. Poeders zoals oogschaduw en foundations kunnen gerust twee jaar gebruikt worden. En bewaar nooit je producten in de badkamer, want de vocht en warmte is als een hemels bed voor bacteriën.

[STAP stap=”2″]

Hoe vaak mag ik mijn haar wassen?

Een lastige. De één wast graag iedere dag haar lokken en de ander wacht een week. Plus de adviezen rondom deze vraag verschillen nogal. Heb je snel last van vet haar? Dan is het juist goed om je haar elke dag te wassen. Het verhaal dat vele wasbeurten de talgproductie alleen maar zullen verergeren, blijken dus quatsch. De aanmaak van talg heeft namelijk te maken met je hormonen, en niet het aantal wasbeurten. Met milde shampoo van goede kwaliteit kan het geen kwaad om dagelijks te wassen. Heb je normaal tot droog haar, dan kun je je haar gerust eens per week wassen.

[STAP stap=”3″]

Kan ik mijn haar sneller laten groeien?

Nee, dit is helaas echt een fabeltje. Hoe snel je haar groeit en de sterkte en dikte van je haar staat allemaal vast in je genen. Daar kan geen shampoo tegenop, dus bespaar jezelf die centen.

[STAP stap=”4″]

Is het slecht om met nat haar te gaan slapen?

Je zou zeggen dat dit vele malen beter is dan een hete föhn op je bol te zetten. Maar volgens het cosmetische tijdschrift Annals of Dermatology, blijkt juist het tegendeel waar te zijn. Water zorgt ervoor dat je haarstrengen opzwellen en dit kan op den duur je haren zwakker maken van binnenuit.
Dit betekent overigens niet dat je je helemaal kunt uitleven met de föhn, wees bedachtzaam. De gezondste (en snelste!) manier is föhnen op standje koud of lauw en houd ‘m minstens 15cm van je hoofd vandaan.

[STAP stap=”5″]

Meer puistjes door foundation?

De term ‘wortel look’ komt niet uit de lucht vallen, dûh. De ouderwetse plamuur vol minerale oliën was inderdaad niet al te best en kon je poriën ook behoorlijk verstoppen. Met als gevolg puistjes en onzuiverheden. Gelukkig zijn de moderne varianten zo gemaakt dat ze je huid niet afsluiten of vervuilen (voor zover dat kan natuurlijk, het blijft make-up). Sommige BB-creams beweren zelfs anti-acne ingrediënten te bevatten, dankzij ingrediënten als -moeilijke namen alert!- salicylic or glycolic acid.

[STAP stap=”6″]

Welke vitamines zijn goed voor mijn haar en huid?

Laten we hopen dat al die green juices toch érgens goed voor zijn. Jawel hoor. Alle vitamines C zijn goed voor je gehele immuunsysteem en stimuleren je collageenproductie, en dat zorgt weer voor een soepele en gezonde huid. Zorg ook voor genoeg omega 3-vetten, die puistjes en ontstekingen tegen gaan, de elasticiteit hoog houden en je huid volop hydraten. Ook de antioxidanten mogen we niet vergeten, want die zorgen dat alle stress zo min mogelijk je lichaam aantast. Eet dus lekker veel blauwe bessen, bonen, artisjokken en zoete aardappel. Wil je vooral je haarlokken een flinke boost geven, wees dan vooral niet zuunig met zink en vitamines D en E.

[STAP stap=”7″]

Hoe kan ik mijn haar zo zacht mogelijk maken?

De snelste en makkelijkste optie is om altijd een conditioner te gebruiken na een goede wasbeurt. Het liefst afgestemd op je haartype of de weersomstandigheden. Wil je het op sterrenniveau spelen, zet je haar dan wekelijks -of zelfs dagelijks- in een leave-in conditioner of een tien minuten deep-conditioning behandeling. Smeer je haar in met sheaboter crème, wikkel je haar vervolgens in een vochtige handdoek (gooi ‘m even in de magnetron om op te warmen) en laat goed intrekken.

[STAP stap=”8″]

Welke make-up producten moet elke vrouw hebben?

Zouden we alles kopen wat er in de bladen en online staat, dan zouden we nu nog dieper in de schulden zitten dan Dries Roelvink. Nee, een beetje gezond verstand is wel nodig bij het shoppen van je dagelijkse make-up dosis. Bottom line: producten die twee vliegen in één klap vangen zijn fantastisch. Denk bijvoorbeeld aan Pot Rouge for lips & cheeks van Bobbi Brown, een concealer die je met elke foundation kunt blenden of een eyeliner die je ook kunt uitvegen tot een smokey eye.

Dit zijn de ultieme make-up tips voor brildragers>

Reageer op artikel:
Volgens Google zijn dít onze meest gestelde beautyvragen
Sluiten