Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 13 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Divorce party in opkomst. Vier je scheiding met een feest

In Amerika wordt een scheiding steeds vaker gevierd met een Divorce Party, ofwel een scheidingsfeest. Nederlanders lijken hier te nuchter voor, blijkt uit onderzoek van de site Echtscheiding-wijzer. Famme duikt in het fenomeen Divorce Party. Is Nederland hier klaar voor of slaan we even over?

Divorce Party leuk?

Een feestje organiseren omdat de scheiding erdoor is. Klinkt vrij ongeloofwaardig. Waarom zou je zoiets verdrietigs met een feest bezegelen? Toch is het scheidingsfeest enorm in opkomst. Vooral in Amerika. Organisaties in feesten en partijen zien een gat in de markt en specialiseren zich in het vieren van scheidingen. Christine Gallagher is een Engelse scheidingspartyplanner en ziet dat vooral vrouwen een feestje krijgen (van andere vrouwelijke familieleden of vriendinnen) of geven om zo een moeilijke periode af te sluiten. Het werkt therapeutisch. Na een moeilijke periode zeg je hiermee misschien wel ‘zo dit is voorbij en nu kijken we weer vooruit’. Het kan soms niet gek genoeg. Rituelen en onderdelen van een scheidingsfeest kunnen zijn: het verbranden van de trouwjurk, het begraven van de trouwring en het eten van een echte scheidingstaart.

LEES OOK: 10 dingen die gescheiden mensen niet willen dat je doet.

Meer scheidingstaarten zien? We maakten eerder al een selectie van de bizarste leukste taarten voor als het over is.

Is Nederland klaar voor de Divorce Party trend?

Het onderzoek van Echtscheiding-wijzer wijst uit dat wij Nederlanders te nuchter zijn voor een ritueel met een afscheidsfeest van je mislukte huwelijk. Een belachelijk idee zegt 57 procent. Een scheiding is alles behalve leuk en is toch niet iets om te vieren, was de gemene deler in de reacties.

Psychologische aspect
Toch reageert ook een deel positief. 18 procent van de 229 respondenten vindt het wel een goed idee. Het is toch een manier om een rottijd af te sluiten. En dat maakt het therapeutisch. Een van de reacties: ‘Je sluit een nare periode op een positieve manier af. Dit kan helpen om je leven weer op te pakken en door te gaan.’

LEES OOK: 8 dingen die elke vrouw wil weten over scheiden.

Als ik het even op mezelf betrek – en dat vertel ik vanuit een gelukkig huwelijk – dan zou ik als het ooit over zou gaan absoluut een nare periode willen afsluiten. Maar dat kan net zo goed met een bups vriendinnen, een kroeg en heel veel drank. Daar heb ik geen partyplanner voor nodig. Maar de gedachte dat je iets afsluit met een feestje vind ik helemaal zo gek nog niet.

Zou jij een scheiding met een feest willen bezegelen? Laat het ons weten. Dat kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Echtscheidingswijzer

Reageer op artikel:
Divorce party in opkomst. Vier je scheiding met een feest
Sluiten