Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 29 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

DIY: Zo maak je een goed mondkapje dat voldoet aan de richtlijnen

Voor velen is het een opluchting, anderen zijn nog wat sceptisch. De maatregelen worden versoepeld en langzaamaan gaat de economie weer draaien. Zo mogen we vanaf maandag 1 juni ook weer met het openbaar vervoer reizen, mits je een mondkapje draagt.

Dat de maatregelen versoepeld worden betekent niet dat de pandemie al voorbij is. Zo moeten we blijven letten op de 1,5 meter afstand, druktes vermijden, zoveel mogelijk onze handen wassen en thuisblijven met verkoudheidsverschijnselen.

Verplicht mondkapje

Maar ook is het vanaf 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen wanneer je met het openbaar vervoer reist. Het is daar namelijk niet mogelijk om altijd die 1,5 meter afstand te bewaren. Om de kans op besmetting daar zoveel mogelijk te beperken moet je dus een mondkapje dragen.

Maar niet alle soorten mondbedekking worden geaccepteerd. Zo mag je niet zomaar een lapje stof of (zoals ze bij de NOS zeiden) een sok voor je mond hangen. Er zijn richtlijnen opgesteld waaraan een goed, niet-medisch mondkapje moet voldoen.

Zelf een goed niet-medisch mondkapje maken

Nu zien we op internet en in de etalages steeds meer leuke mondkapjes voorbij komen. Maar dit kun je natuurlijk ook zelf! Dus ga langs bij de stoffenboer op de markt en kies daar een paar leuke stofjes uit, voor jezelf en de rest van het gezin.

Let op: de mondkapjes mag je niet gebruiken bij kinderen onder de 3 jaar oud!

Één kapje per enkele reis

Je kunt er een leuke weekendtaak van maken, want je hebt er namelijk voor elke enkele reis een schoon mondkapje nodig. Dus reis je heen en weer, dan moet je er altijd voor zorgen dat je er een of twee extra mee hebt in je tas.

Handleiding mondkapje maken

Naast een paar leuke stofjes heb je ook nodig: elastiek, schaar, naald en draad of een naaimachine. Heb je alles in huis? Dan ga je als volgt te werk (zie ook het plaatje onderaan dit artikel):

 1. Was het textiel op 60 °C (gebruik alleen wasmiddel, geen wasverzachter!)
 2. Knip twee stukken textiel uit van 20 bij 27 cm
 3. neem twee bandjes elastiek van elk 18 cm
 4. Leg de stukken textiel op elkaar en vouw de lange zijden 0,5 cm om en naai ze aan elkaar vast
 5. Vouw de korte kanten ruim 1,5 cm naar binnen en naai ze vast
 6. Trek daar de elastieken doorheen en knoop deze vast

Et voilà, je hebt een mondkapje! Zorg er nog wel even voor dat hij goed aansluit op je gezicht. Dit kun je doen door de knopen in het elastiek strakker of losser te maken. Zit ‘ie strak genoeg? Dan kun je de knoop in de zoom schuiven en de stof zo verschuiven dat het mondkapje goed over je kin, mond en neus valt.

Tip: om ervoor te zorgen dat stof niet telkens weer verschuift op het elastiek, kun je deze aan elkaar vast naaien.

Gebruik het mondkapje op de juiste manier

Daarbij is het wel ontzettend belangrijk dat we ons realiseren dat we niet onschendbaar zijn wanneer we zo’n mondkapje dragen. Er wordt duidelijk benadrukt dat ze niet ter bescherming van jezelf zijn, maar om verspreiding te voorkomen.

Dus wanneer jij, mét mondkapje, in contact komt met iemand die het virus heeft maar géén mondkapje draagt, is de kans er nog steeds dat je toch besmet raakt. Daarom is ook heel belangrijk dat je het mondkapje op de juiste manier gebruikt. Zodat je de kans dat je zelf ziek wordt, ook zo klein mogelijk houdt. En ook daar zijn wat handige en verstandige richtlijnen voor opgesteld!

Zo gebruik je het mondkapje:

 • Was altijd je handen minimaal 20 seconden met zeep en water, zowel vóórdat je het mondkapje opdoet als wanneer je het afzet (dit laatste is belangrijk omdat het virus op het mondkapje kan zitten)
 • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan
 • Zorg dat je mond, neus en kin altijd goed bedekt zijn en raak het mondkapje daarna niet meer aan
 • Draag het mondkapje maximaal 3 uur per keer
 • Zorg ervoor dat je de gebruikte en schone mondkapjes apart bewaart in afgesloten zakjes of bakjes
 • Was het mondkapje na elk gebruik op 60°C (ook hier géén wasverzachter gebruiken, alleen wasmiddel)
 • Was ook je handen nadat je het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
Zo maak je een mondkapje volgens de richtlijnen van de overheid
Bron: Rijksoverheid Bron: Rijksoverheid

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rijksoverheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme