Redactie
Redactie Kids 5 okt 2016

Do or don’t: de naam van je kind vooraf onthullen

Laatst postte een zwangere vriendin een foto van de mooi ingeruimde kledingkast van haar dochter to-be. De tekst erbij luidde: ‘Selah’s garderobe is al helemaal klaar voor haar komst!’

Vroeger deden mensen nogal eens geheimzinnig over het geslacht van hun kind – als ze het überhaupt zelf al wilden weten – maar de naam was al helemaal een no-go area. En toch hoor je het steeds vaker: mensen die de naam van hun kind al (ruim) vóór de geboorte bekendmaken.

Dat heeft een aantal voordelen, zoals:

De kans dat je zus/vriendin/buurmeisje dezelfde naam voor haar baby kiest, wordt heel klein

Dat is ogenschijnlijk een belangrijke reden voor ouders die al voor de geboorte de naam delen, om dit te doen. ‘Ik wilde zeker weten dat een van mijn vriendinnen die toen ook zwanger waren, niet voor dezelfde naam zou gaan.’

Je dingen alvast laten ‘personaliseren’.

Je kunt een naambordje voor op de deur van z’n kamer laten maken, of alvast een handdoek met z’n naam laten borduren door oma. En vergeet niet de kinderboekjes die speciaal voor jouw kind ‘geschreven’ worden.

Je kunt reacties peilen

Ook een belangrijke: als 8 van de 10 mensen aan wie je het vertelt ietwat vertwijfeld kijkt wanneer je zegt dat jullie je dochter ‘Salamandra’ willen noemen, zou je er samen nog een nachtje (of twee) over kunnen slapen om te bedenken of jullie toch echt de juiste keuze gemaakt hebben.

Je kunt ‘m alvast inschrijven op een crèche of school

Grapje. Dat kan toch echt pas als je ook een geboortedatum weet.

Ben je de komende weken uitgerekend? Al nagedacht over deze mooie ‘herfstnamen’?

[source id=”attachment_119808″ align=”none”][/source]

Maar er zijn ook duidelijke redenen voor mensen om het niet te doen, waaronder de meest veelgehoorde:

Het mooiste geheimpje

Alsof een kind samen krijgen niet bijzonder genoeg is, is het minstens zo bijzonder om – als je er eindelijk uit bent – samen het geheimpje van de naam-to-be te delen.

Meningen, schmeningen

Dat je vooraf reacties kunt peilen is leuk, maar het feit dat je samen na lang wikken en wegen voor Salamandra gekozen hebt, geeft aan dat je het allebei een prachtige naam vindt. En dan maakt voor sommige mensen dus niet uit wat de rest van de wereld ervan vindt. Na de geboorte zijn mensen veel minder ongenuanceerd (lees: minder eerlijk) over hun mening. Dat is misschien niet per se beter, maar wel vriendelijker. Hoogstens iets als: ‘wat een bijzondere naam!’

Meningen, schmeningen (deel II)

Ja, jij weet ook wel wat er op ‘Rick’ rijmt, je hebt er slechts maanden over nagedacht, dus dat hadden jullie duidelijk al in je overweging meegenomen. Maar toch bedankt, hè.

‘Hallo wereld, dit is Simba!’ (het verrassingseffect)

Weet je nog het moment waarop de koning en koningin trots leeuwenwelpje Simba aan de wereld tonen? Een plechtig, prachtig moment, waarop de wereld kennismaakt met je baby én zijn of haar naam. Die magie van de verrassing blijft voor mensen heilig.

Soms weet je het gewoon niet tot het laatste moment

Dat komt ook regelmatig voor: dat ouders tot een shortlist van 2 of 3 namen komen, en pas na de geboorte bepalen wat de definitieve naam wordt. ‘Want ja, dit was echt een Gwen, en geen Salamandra.’

Uiteindelijk is het natuurlijk eenieders eigen keuze. Vertel, maakten jullie de naam van jullie baby al vóór de bevalling bekend? Waarom wel of waarom juist niet? Deel je mening op Famme’s Facebookpagina!

Óók heel leuk: 9 x kindernamen die (mogelijk) zijn weggelopen uit de film

Bron hoofdfoto: Pinterest

Reageer op artikel:
Do or don’t: de naam van je kind vooraf onthullen
Sluiten