Janne Vogel
Janne Vogel Kids 26 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Op déze vijf manieren verandert je dochter je leven

Er is geen twijfel over mogelijk: het krijgen van een dochter doet iets met je. Veel moeders hopen op mini-versie van zichzelf, om samen álles mee te doen waar ze zelf ook zo van houden. En als je je kleine wondertje op de wereld hebt gezet, merk je ongetwijfeld dat er iets verandert.

Iedere meisjesmoeder herkent zich in minstens één van de volgende punten. Wedden?

1. Ze maakt je zachter

Wat je karaktereigenschappen ook zijn, je dochter zal je op een of andere manier een beetje veranderen. De band die je voelt met je kleine meisje maakt dat je al je wilde, onvoorspelbare en donkere kanten opzij wil zetten. Omdat je zó graag het allerbeste wil voor haar, kijk je opeens op een andere manier naar elke keuze die je maakt.

2. Ze maakt je bewuster

Misschien heb je voor de komst van je kleintje altijd best kritisch naar jezelf gekeken. Naar je lichaam, je levensstijl. Wanneer je dochtertje wordt geboren realiseer je je dat ze jou voor altijd als voorbeeld zal zien. Dat kritische stemmetje in je hoofd vervaagt en maakt plaats voor liefde. Liefde voor haar, maar ook liefde voor jezelf. Het maakt je plotseling bewust van hoe je naar jezelf kijkt en laat je beseffen dat dit niet het voorbeeld is dat je haar wil geven.

3. Ze maakt je banger

Natuurlijk ben je je altijd bewust geweest van alles wat je kan overkomen in de wereld. Als vrouw, maar ook als mens in het algemeen. De wereld ís nou eenmaal geen rooskleurige plek. Toch is de kans groot dat je je voor je dochtertje werd geboren nooit echt druk maakte. Jij redde je wel.

LEES OOK: 12 carrièrelessen die iedere moeder haar dochter zou moeten meegeven

Dat gevoel veranderde compleet toen je moeder werd. Je staat er opeens bij stil dat jouw meisje zal opgroeien in een wereld waar vrouwen nog regelmatig worden misbruikt en waar af en toe een gek in het rond schiet. Om nog maar te zwijgen van alle enge verkeerssituaties, ziektes en andere gevaren die ze sowieso gaat tegenkomen. Jouw dochtertje mag niks, maar dan ook echt niks, overkomen.

4. Ze maakt je bozer

Die angst dat je dochter iets zal overkomen, heeft je waarschijnlijk ook een stuk bozer gemaakt. Misschien was je vroeger helemaal niet zo’n feminist of strijder voor vrouwenrechten, maar inmiddels kijk je anders aan tegen de kwesties. Nu je een klein meisje hebt om te beschermen, zorgt je moedergevoel voor flink wat vuur. Ze moet en zal opgroeien in een betere wereld.

5. Ze maakt je dapperder

Je vond jezelf misschien al behoorlijk dapper voor je moeder werd, maar weet inmiddels dat je het bij het verkeerde eind had. Je liet waarschijnlijk nog steeds behoorlijk wat mensen over je heen lopen en ontweek een hoop confrontaties. Nu je een kind hebt, zijn deze dagen voorgoed voorbij. Je wil niet dat jouw dochtertje tegen dezelfde dingen aan zal lopen als jij, dus zorgt er koste wat het koste voor dat ze stevig in haar schoenen staat.

En jep, dat betekent dat je behoorlijk dapper moet zijn. Je zegt wat je vindt, stelt grenzen en you never settle for less. Daarnaast focus je je meer op het bereiken van je doelen dan ooit, omdat zij moet weten dat alles mogelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mom.me

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Op déze vijf manieren verandert je dochter je leven
Sluiten