Anne Broekman
Anne Broekman Kids 23 nov 2017

Dit wil ik mijn dochtertje meegeven over Sinterklaas vieren

Het dochtertje van Famme’s Anne is nu ruim 2,5 jaar en begint steeds meer mee te krijgen van Sinterklaas. Op het dagverblijf fabriceert ze de ene na de andere stoomboot of schoentje-om-te-zetten en ze roept de hele dag om ‘Klaas!’ en ‘noten!’. Dit hoopt Anne haar dochtertje mee te geven over Sinterklaas vieren, het grootste kinderfeest.

1: De spanning

Nondeju, wat vond ik vroeger toch allemaal spannend. Fanatiek maakte ik tekeningen voor de Goedheiligman, zijn paard en de Pieten. En elke avond keek ik uit mijn raam naar de daken, in de hoop de kindervriend op heterdaad te betrappen. De spanning steeg enorm, naarmate 5 december naderde. Ik hoop dat mijn dochtertje het ook allemaal zo spannend vindt en met rode koontjes van de opwinding deze periode beleeft.

2: Het zingen

Ik weet niet wat het is met die Sinterklaasliedjes, maar ik vind ze geweldig. Zelf zong ik ze altijd uit volle borst mee, al begreep ik die helft van de teksten niet: wat waren kaatseballen in een net, en waarom kregen sommige kinderen de ‘gard’? Hoe dan ook: ik oefen de liedjes al fanatiek met mijn peuter en het begint al ergens op te lijken. Vinden we zelf.

3: Het ontzag

Dit is natuurlijk een handig middel voor alle ouders in Nederland: dat kinderen stiekem ook een beetje bang zijn voor Sinterklaas en zijn Pietjes! Als kind ging ik rond 5 december koortsachtig nadenken over wat ik dat jaar had uitgevreten, en of ik dan wel cadeautjes zou krijgen… Ik was extreem braaf in de weken rond pakjesavond en ik hoop maar dat mijn dochtertje ook diep ontzag heeft voor de Sint. Dat worden rustige weken, heerlijk!

4: De tradities

Sommige dingen horen er gewoon bij en ga ik mijn peuter uiteraard met de paplepel meegeven. Zoals de schoen zetten – met winterpeen voor het paard, een brief krijgen van Sinterklaas himself (laat ik mijn vader schrijven in zijn ouderwetse krulhandschrift), zelf pepernoten bakken, gevuld speculaas eten, warme chocomel drinken, naar de intocht kijken, het Sinterklaasjournaal volgen… Ik word er zelf ook nog als een kind zo blij van.

5: Wie het kleine niet eert…

Soms lijkt het wel of kinderen tegenwoordig de halve speelgoedwinkel cadeau krijgen. Tuurlijk verwen ik mijn Apie graag, maar het moet allemaal niet al te gek worden. Dus zal ze standaard elk jaar ook een nieuwe pyjama en een leuk kinderboek krijgen van de bebaarde kindervriend. Laat dat heerlijke avondje maar komen!

Omdat elk kind een mooi feest verdient: de Sinterklaasbank zorgt ervoor dat Sinterklaas geen enkel kind vergeet

Reageer op artikel:
Dit wil ik mijn dochtertje meegeven over Sinterklaas vieren
Sluiten