Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 31 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Ticket to the Tropics: deze docu weerspiegelt de druk van het ouderschap anno nu

Internationaal staan we bekend als een voorbeeld voor vrijwel alle andere landen. Nederlanders zijn het allergelukkigst én welvarendst. Als we alle onderzoeken mogen geloven, mogen we in onze handjes knijpen. Maar gaat het echt zo lekker in ons kikkerlandje?

Het aantal vechtscheidingen in Nederland land neemt toe, de ongelijkheid tussen man en vrouw wordt steeds groter en het aantal kinderen en volwassenen met psychische klachten stijgt schrikbarend. Zei er iemand gelukkig?

Hoge druk

BV Familie maakte samen met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid een documentaire over dít beeld van de samenleving, dat volgens hen onvoldoende wordt belicht.

Alle ballen hoog houden tijdens de tropenjaren klinkt misschien onschuldig, maar voor veel ouders wordt de druk van het ouderschap een steeds grotere uitdaging. Maar liefst 1 op de 3 ouders geeft aan hoge druk te ervaren, blijkt uit onderzoek van de BV Familie. Die ‘hoge druk’ ontstaat niet zonder reden. Vooral elementen als keuzestress, schuldgevoelens, teveel moeten organiseren, onzekerheid, kwetsbaarheid, hoge verwachtingen en een moeilijke combinatie tussen werk en zorg zijn boosdoeners.

Keerzijde van de welvaartsmedaille

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de druk op ouders in de huidige maatschappij, terwijl de issues grote gevolgen kunnen hebben. Aan die welvaart-stempel die we krijgen zit namelijk een behoorlijke keerzijde. De maatschappij verandert ontzettend en op een hoog tempo, waardoor de druk binnen gezinnen enorm oploopt.

Ticket to the Tropics

Met de documentaire willen de BV Familie en het NCJ het gesprek op gang brengen. Ouders mogen laten weten dat het echt niet altijd allemaal fantastisch gaat. Door de documentaire te delen of op social media jouw mening te plaatsen met de hashtag #hebheterover, kun je meepraten.

De docu geeft je een kijkje in de leefwereld van gezinnen anno nu. (Lekker gluren bij de buren dus.) Ouders, grootouders en kinderen vertellen hoe het écht met hen gaat. Ze antwoorden op de stelling: ‘Als ik heel eerlijk ben…’ en doen een boekje open over hun leven. Geloof ons, hier wil je een halfuurtje voor uittrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme