Dodenherdenking: Bijzondere plekken om twee minuten stil te staan bij de slachtoffers
Ieder jaar op 4 mei vindt de Dodenherdenking plaats in Nederland. Om 20:00 uur houden we twee minuten stilte om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De landelijke Nationale Herdenking is op de Dam in de hoofdstad en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Maar honderden andere comités organiseren ook bijzondere herdenkingen, waaronder deze.
De Nationale Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking is speciaal georganiseerd voor en door kinderen. Door middel van zang, dans, toneel en toespraken worden moeilijke thema’s naar voren gebracht. De kinderherdenking vindt plaats in Madurodam van 19:00 tot 21:00 uur. De toegang is gratis – je moet wel even gratis tickets bestellen via de website – en er zijn geen paraplu’s toegestaan! – om 19:00 uur verzameld iedereen zich op het George Maduroplein in Den Haag.
Stille Tocht
Op vele plaatsen in Nederland worden er stille tochten georganiseerd (TIP: zoek “stille tocht + jouw woonplaats” in Google). Bijvoorbeeld ook in Zoetermeer, waar duizenden mensen samen met de burgermeester en oud mariniers in een stille tocht richting het oorlogsmonument in het Wilhelminapark lopen. De kranslegging, twee minuten stilte, verhalen, muziek en vliegtuigen die overvliegen maken dit moment extra bijzonder. – Om 19.25 uur vertrekt de groep vanaf het Oude Huis aan de Dorpsstraat 7 in Zoetermeer.
Monument
Nederland telt maar liefst meer dan 3900 oorlogsmonumenten. Bij veel monumenten worden de slachtoffers van WOII herdacht. Zo ook de centrale herdenking in Rotterdam bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ bij Plein 1940. De koraalmuziek van het Trompetterskorps der Koninklijke Marechaussee, de kranslegging door de burgermeester, de twee minuten stilte en het Wilhelmus zijn traditie. – Om 19.50 uur verzamelt iedereen bij Plein 1940 in Rotterdam.
LEES OOK: Manieren om de Tweede Wereldoorlog uit te leggen aan je kind
Musea
Er zijn diverse musea – met het thema WOII – waar je voor de Dodenherdenking zelf terecht kunt om stil te staan bij de slachtoffers. Zo zijn er diverse tentoonstellingen met het verzet, de holocaust en de bezetting als thema. Op zaterdagavond houdt het CRASH Luchtoorlog museum in Aalsmeerderbrug zelfs een herdenking. Fort bij Aalsmeer Aalsmeerderdijk, Aalsmeerderbrug.
Kampen
Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij Westerbork staat het herdenken van de Holocaust centraal. Kampoverlevenden én jongere generaties spelen een belangrijke rol tijdens deze herdenking. – Het programma begint om 19:00 uur met een Stille Tocht, Oosthalen 8 Hooghalen.
Kamp Vught organiseert jaarlijks een openbare dodenherdenking. Verhalen van kampgevangenen, verhalen, gedichten, muziek en kransen staan in het programma. – Gasten zijn vanaf 14:00 uur welkom, Lunettenlaan 600, Vught.
Eerebegraafplaats
Eerebegraafplaatsen zijn begraafplaatsen waar verzetsstrijders rusten. Als mensen die in het verzet kwamen gepakt werden door de bezetters kwamen zij in een gevangenis of concentratiekamp terecht. Vaak werden zij geëxecuteerd, onder meer in de duinen langs de Noordzee. Ook werden zij hier begraven. In juli 1945 werden er op verschillende plaatsen lichamen gevonden van 422 slachtoffers, waaronder Hannie Schaft. In Bloemendaal wordt hier ieder jaar bij stilgestaan middels een Stille Tocht vanaf de watertoren die eindigt bij de Eerebegraafplaats. – De Stille Tocht start om 19:00 uur vanaf de watertoren aan de Zeeweg in Bloemendaal.
Op jouw manier
Niet iedereen heeft behoefte aan een georganiseerde herdenking. En dat is helemaal niet erg, wat iedereen doet het op haar manier. Bedenk je eens welke definitie jij aan vrijheid hangt. Op welke plek voel jij je vrij? Misschien vind je het heerlijk om door een bos te lopen. Of kom jij helemaal tot rust op de bank voor de buis. Kortom: wees twee minuten stil en herdenk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op jouw manier!