Redactie
Redactie Mind 22 oktober 2014

Doe jij je beter voor op Facebook? Dit zegt het over jou…

Zijn we nog wel ons zelf? Doen we ons niet beter voor dan we zijn? In het dagelijks leven valt dit misschien nog mee, maar op facebook zijn we er massaal schuldig aan.

We posten foto’s van dat prachtige hotel, die drie-sterren lunch of ons kindje in de nieuwste kleren. Dat je last had van geluidshinder, stiekem hamburgers lekkerder vindt of die nieuwe blouse drie seconden later de was in kon, laten we het liefst achterwegen. Nee, want stiekem doen we het allemaal: opscheppen op social media.

Maar waarom?

Een Harvard studie toont aan dat opscheppen gewoonweg goed voelt. Hersenscans laten zien dat het dezelfde soort sensatie oproept als eten of seks! Opscheppen over onze kinderen werkt hetzelfde, omdat wij hen als verlengde van onszelf zien. Als zij iets goed doen, schattig zijn, gaat de eer (en de sensatie) ook een beetje naar ons.

En wat zegt het over ons?

Het antwoord zal je verrassen. Een onderzoek van de Universiteit van Texas toont aan dat mensen die online vaak ‘ik’ gebruiken in realiteit juist minder zelfverzekerd zijn dan mensen die dit minder doen.

Mensen die dus vaak dingen posten als: ‘ik heb de allerliefste echtgenoot!’ of ‘ik ben de gelukkigste persoon op aarde’, zijn dus (volgens de wetenschap) juist niet zo zeker van zichzelf als dat ze ons doen voorkomen. Het lijkt er op dat ze op zoek zijn naar bevestiging. En wij maar denken dat mensen die alleen maar over zichzelf praten arrogant zijn!

Reageer op artikel:
Doe jij je beter voor op Facebook? Dit zegt het over jou…
Sluiten