Redactie
Redactie Mind 27 aug 2014

Doei keuzestress! Zo word je een kei in kiezen

Je hele leven kom je ermee in aanraking. Ze duiken onverhoeds op en verdwijnen pas als de beslissing is gemaakt. Drie keer raden waar we het over hebben… Juist, we hebben het over ‘keuzes’.

Dagelijks doemen ze op, die keuzes. Of eerder vraagstukken waar jij een beslissing voor maakt. Je wikt en weegt continu en sommige mensen zijn daar beter in dan andere. Het begint al bij het ontbijt. Wat gaan we vandaag eens eten? Moet ik die baan nou wel aannemen? Zal ik minder gaan werken? Naar welke school gaat mijn kind? Heb ik wel een goede relatie? Wat moet ik aan? Ho. Stop.

Twijfelaar

Ben jij een twijfelkont? Of moest je daar even over nadenken? Geen zorg, er zijn er maar weinig die subiet een weloverwogen beslissing kunnen maken. Immers, de ene partij wil zijn of haar gevoel volgen, dan andere partij maakt lijsten met voor en tegens. Afhankelijk van de grootte van het gevolg. Dan heb je ook nog die situatie waarin je iemand geheid gaat teleurstellen, omdat je bijvoorbeeld een afspraak af moet zeggen. Toch lijkt dit vaak erger dan het is.

Keuzemoe? Zo voorkom je het!

Best vermoeiend, een keuze maken. Het slurpt energie als je het steeds maar niet weet. Laat staan hoe je je aan het einde van de dag voelt. Het is belangrijk dat je de consequenties inziet. Ben je in dubio over of je een huis wilt kopen, of een wilt huren, dan weet je in ieder geval welke gevolgen hier tegenover zullen staan. Blijf niet te lang bij een keuze stilstaan, het is namelijk de kunst om er de juiste hoeveelheid energie in te stoppen. Niet te veel, niet te weinig. Daarbij is een keuze vaak niet definitief en kan het in de meeste gevallen nog worden teruggedraaid.

Oefening baart kunst

Je hebt twee soorten types. 1.) Degene die het maximale uit alles wil halen en lang wikt en weegt. 2.) Degene die snel tevreden is en die dus minder keuzestress heeft. Type 2 kijkt naar de minimale behoeftes omtrent de keuze, type 1 zal alle opties afgaan zodat-ie voor zichzelf een uiterst voldaan gevoel heeft en dus de ‘beste’ keuze heeft gemaakt. Toch geldt dit niet voor alle gevallen. Onderzoek toont aan dat als je voor een gewichtige keuze staat (lees: emigreren voor werk), dan is het beter om je instinct te volgen. Hierbij een aantal tips:

1. Kop of munt

Het klinkt simpel en dat is het ook. Gooi een euro op. Welke kant hoop je dat boven ligt? Tada, daar is je antwoord al.

2. Kijk naar de impact

Kijk naar de toekomst. Heeft de beslissing over een jaar nog steeds impact op je leven? Zo ja, steek dan meer energie in de keuze dan als dit niet zo is.

3. Praat

Praat met andere mensen en vraag om advies. Je vindt waarschijnlijk dat je zelf de keuze moet maken, omdat het om jouw leven gaat. Niets is minder waar. Door te praten met anderen, krijg je verschillende meningen in je schoot geworpen die je mee kunt nemen in je beslissing. Altijd handig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Doei keuzestress! Zo word je een kei in kiezen
Sluiten