Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids september 17, 2015

Doet je peuter geen dutjes meer? Dan kun je dit wel vergeten…

Er komt een tijd dat je kind de dutjes vaarwel zegt. Dan kun je onderstaande wel op je buik schrijven, vaarwel dutjestijd…

1. Lekker uit het raam staren

Opeens verlang je naar die ‘goede oude tijd’, waarin je, tijdens een dutje, even uit het raam staarde en je gedachten lekker de vrije loop liet. Echt iets ondernemen kon niet, want je wilde toch thuis zijn als je kind wakker werd. Dus zat je daar, kopje thee erbij, tot je boven weer wat gepruttel hoorde.

2. Zelf een dutje doen

Het voelde soms als een kadootje, die tijd dat je dan zelf even op de bank ging liggen, je ogen dichtdeed. Het duurde natuurlijk altijd nét niet lang genoeg, maar toch, je had even een hazenslaapje gedaan. Dat kun je je nu waarschijnlijk niet meer voorstellen.

3. Die rotklusjes die anders blijven liggen

De was. Het oud papier. Je kledingkast opruimen. Allemaal van die kleine klusjes die vaak precies in een dutje pasten en die je nu soms moet laten liggen (of in dit nieuwe systeem moet inplannen, maar hóe?) of die je moet uitstellen tot… ja, tot wanneer eigenlijk?

4. Even rustig een (online) magazine lezen

Het voordeel van een (online) magazine is dat je hap-snap, even snel iets kunt lezen. Vaak was een dutje precies voldoende voor heel magazine of vijf online artikelen. Een boek lezen was misschien wat ambitieus. Nu is het ronduit ondenkbaar. Ach, je vindt vast wel weer een nieuwe routine.

5. Beetje doelloos Facebook checken

Ja, als hij ‘s avonds echt slaapt, kan het weer. Die gesnoepte uurtjes die je soms een beetje gebruikte om wat doelloos rond te surfen in afwachting van gerommel uit de kinderkamer: voorbij. Maar laten we eerlijk zijn, het is toch veel leuker je kind de hele tijd te zien spelen dan te zien wat de buurvrouw nu weer gegeten heeft? Nou dan.

Overigens heeft het ook echt voordelen, als je kind de dutjesperiode voorbij is want ‘kent u deze nog’?

6. Plannen was een must

Je weekenden waren vaak helemaal rond de dutjes van de kleine gepland: ‘We kunnen pas rond vier uur, want anders ligt Bram nog te slapen.’ Kijk. Dát is nu ook voorbij.

Een discussie winnen met je peuter? Met deze tips misschien wél! >

Herinner jij je nog de periode dat je kind net klaar was met dutjes? Hoe was dat voor jou? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Doet je peuter geen dutjes meer? Dan kun je dit wel vergeten…
Sluiten