Nienke Magnin
Nienke Magnin Kids 16 mrt 2017

Doet jouw kind mee aan ‘cijfergooien’ op Instagram?

Lang, lang geleden, het moet mijn middelbare schooltijd geweest zijn, kwam het wel eens voor dat vriendinnen en ik vanaf een terrasje passerende mannen schaterlachend cijfers gaven. Een 5 voor die bouwvakker met zijn broek op halfzeven, een 8 voor die knappe jongen uit 6VWO en een 1 voor de wiskundeleraar die op zijn fiets voorbij racete.

En nu is er cijfergooien op social media. Een spel waarbij bijvoorbeeld klasgenoten, die op Instagram zitten, elkaars profielfoto cijfers geven. Dit gebeurt met van toestemming: je deelt dus je profielfoto binnen de groep en weet dat daarop cijfers zullen volgen. Maar het gebeurt ook steeds vaker zonder toestemming; met van Instagram geplukte profielfoto’s van klasgenoten bijvoorbeeld. Een 10 met drie hartjes van je beste vriendinnetje, wordt zo al vlug een 3 met ‘thumbs down’ van een onbekende. En dat kan hard aankomen.

Zelfs basisschoolleerlingen spelen dit spel

Op internet lees ik dat het spel vaak wordt gespeeld onder middelbare scholieren, maar dat het inmiddels ook door basisschool-leerlingen (noem me ouderwets, maar zitten die ook al op Instagram?) is opgepikt. En had nu de bouwvakker lang, lang geleden niet in de gaten dat we als bakvissen om zijn bilspleet zaten te gniffelen, op social media is niets onhoorbaar of geheim. Speel je mee met een spelletje cijfergooien, dan betekent dat dus dat de cijfers die aan jouw profielfoto worden gegeven, voor jou én alle anderen zichtbaar zijn.

Het is grappig, totdat het niet meer grappig is

En dát lijkt misschien best grappig onder vrienden, totdat het niet meer grappig is. Totdat een kind, een basisschoolkind, zich opeens bewust wordt van gezichtskenmerken, waarbij het nooit eerder had stilgestaan. Een gekke neus, een groot voorhoofd, dunne lippen, een oneffen huid, noem het maar op. Uitvergroot op Instagram door een klasgenootje, die misschien ook maar wat roept om de lachers met zich mee te krijgen. En te jong is om de gevolgen ervan te overzien. Want cijfergooien mag dan vrij onschuldig zijn en geen pestspel pur sang, de kans dat het verwordt in een pestspel is er wel. En dat niet alleen, de kans dat het zelfbewuste kinderen in één klap onzeker maakt, is zelfs groot. Want die 7 van jou, steekt maar magertjes af bij die 9 van je beste vriendin en waarom geeft het meisje dat jij een 8 en tien luchtkussende smileys gaf, jou maar een 6 en één hartje.

Telt karakter ook mee?

En wat is dan jouw cijfer voor persoonlijkheid? Voor karakter? Speelt dat ook mee in de beoordeling? Wie bepaalt dat? En weet een kind dat dat veel belangrijkere cijfers zijn. Niet in cijfers te meten bovendien. Begrijpt een kind dat?

Tips om met je kind over dit spel te praten

Op ‘mijnkindonline’ vind ik een aantal tips om met je kind over het ‘cijfergooien’ te praten. Zo is het beter niet meteen je afkeuring laten blijken. Praat bijvoorbeeld over aardig zijn. Wanneer ben je aardig voor iemand op internet? En wat is niet aardig? Begin niet meteen over ‘pesten’. Ga het gesprek over humor op internet aan. Wat is grappig, wat niet? Wat voor het ene kind te hilarisch voor woorden is, is voor het andere kind een klap voor zijn zelfvertrouwen.

Volg ook het online gedrag van je kind

Ook al zit je zelf misschien niet op Instagram, vraag aan je kind wat hij of zij ermee doet en kijk (zeker op jonge leeftijd) mee. Klinkt als een open deur, maar toch. Welke foto’s heeft je kind online gezet en wie volgt hij of zij? Vertel duidelijk dat je niet alles hoeft te weten, maar toon interesse in hun online gedrag. En als je dan toch bezig bent; vraag ze eens of ze het ‘cijfergooien’ kennen en wat ze daarvan vinden. Zo ontdekken ze dat ze ook over dit onderwerp met jou kunnen praten. En dat lijkt ons een prima idee.

Wil je meer weten over de privacy van jouw kind op het internet? Klik dan HIER.

Bron: mijnkindonline

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Doet jouw kind mee aan ‘cijfergooien’ op Instagram?
Sluiten