Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 22 mei 2019

Een bezoekje aan de dokter brengen? Dat kun je beter ‘s ochtends doen!

Grote kans dat jij een bezoekje aan de dokter negen van de tien keer in de ochtend probeert te plannen. Dat is wel zo handig in verband met werk, of andere plannen die je in de middag hebt. Wanneer dat niet lukt, ga je voor het eerst volgend beschikbaar gaatje.

Toch is het het waard om er goed over na te denken of je voor een afspraak in de ochtend of in de middag gaat. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat het tijdstip waarop jij een bezoekje aan de dokter plant, van invloed kan zijn op je gezondheid.

Onderzoek

Het blijkt namelijk dat vermoeidheid van en haast bij artsen een grote rol speelt. Zo kan het zijn dat patiënten die in de ochtend een afspraak hebben een ander advies krijgen dan wanneer ze in de middag bij de dokter zouden komen. En dat is natuurlijk best gek.

Uit het onderzoek bleek dat artsen in de ochtend 15% meer screenings voor borst- en darmkanker voorschrijven dan later op de dag. Volgens Jeffrey Linder, hoogleraar interne geneeskunde aan de Amerikaanse Northwestern University, komt het door beslissingsmoeheid. En deze moeheid ontstaat omdat doktoren steeds meer gehaast zijn als de dag vordert – vooral vanwege afspraken die uitlopen. Doktoren proberen dan verloren tijd in te halen.

LEES OOK: Dit is waarom jouw man nooit naar de dokter wil

Ook zou er door doktoren ‘s middags vaker antibiotica worden voorgeschreven, vaker dan echt noodzakelijk is. Als je dus een griepje hebt en ‘s middags naar de dokter gaat, heb je meer kans om met antibiotica de deur uit te lopen dan wanneer je in de ochtend naar de dokter zou gaan. Het kost namelijk minder tijd en energie om een recept uit te schrijven, dan om uit te moeten leggen dat het niet noodzakelijk is om medicijnen te gebruiken. Linder denkt dat artsen veel beter zouden functioneren wanneer ze vaker pauzes zouden houden en meer werk konden uitbesteden aan assistenten.

LEES OOK: 11 zwangerschapsmythes die elke dokter of verloskundige uit je hoofd wil praten

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een bezoekje aan de dokter brengen? Dat kun je beter ‘s ochtends doen!
Sluiten