Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 2 november 2018

Dol op horrorfilms? Dat zegt nogal wat over je

Sommigen smullen ervan: in een verduisterde kamer de meest bloedstollende horrorfilms bekijken. Behoor jij tot die categorie? Dan hebben we (goed) nieuws voor je.

Levendig

Types die dol zijn op horror hebben kunnen namelijk een stuk beter tegen stress dan degene die al in blinde paniek raken bij het zien van een clown. Hoe we reageren op horror, is vastgelegd in onze genen. Sensatiezoekers bijvoorbeeld ervaren stress heel anders. Zij vinden die hoge hartslag juist fijn. ‘Zij voelen zich heel levendig, een beetje zoals je je ook kan voelen na een intensieve yogales. Voor anderen voelt het eerder als een soort paniekaanval omdat ze het idee hebben dat ze geen controle meer hebben over hun lichaam’, verklaart socioloog en angst-onderzoeker Margee Kerr.

Heb je een hartgrondige hekel aan horror? Dan ben je misschien wel hoogsensitief. Je raakt sneller overprikkeld en hebt een sterk gevoel voor empathie. Daarom is je psychische reactie op gewelddadige – of enge films ook een stuk intenser.

Verbonden

Sommige mensen ervaren horrorfilms als een manier om zich met elkaar verbonden te voelen. Relaties worden nog sterker als je samen een stressvolle ervaring meemaakt. Vooral als dat met mensen is met wie je al een positieve band hebt. Als je samen met vrienden iets spannends doet of meemaakt, maak je samen herinneringen die je niet snel meer zal vergeten.

Of je het leuk vindt om naar een doodenge clown te kijken, heeft dus te maken met een boel verschillende factoren. Voor iedereen die niet naar zo’n film kan kijken zonder de helft van de tijd je ogen af te schermen en daarna nog weken nachtmerries heeft: heel veel sterkte deze Halloween.

Meteen zin om te griezelen? 5 ijzingwekkende Netflix horror- series en films die je de stuipen op het lijf jagen.

Wat is jouw favoriete horrorfilm? We lezen het graag terug in de comments!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dol op horrorfilms? Dat zegt nogal wat over je
Sluiten