Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 13 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Wel heel erg dol op katten? Dit is er volgens de wetenschap met je aan de hand

De term ‘crazy cat lady’ blijkt niet helemaal uit de lucht gegrepen. Wetenschappers ontdekten dat mensen met veel huisdieren vaker vrouw zijn en dat er misschien wel meer aan de hand is dan een grote liefde voor alles wat fluffy en cute is. 

41 huisdieren

De onderzoekers bekeken de mentale staat van mensen met veel huisdieren. We hebben het dus niet over gewoon gezellig een kat of een konijn, maar echt: Veel Huisdieren. Voor het onderzoek (dat in Brazilië gehouden werd) keken ze naar een groep van 33 mensen waarvan ieder individu gemiddeld 41 huisdieren bezat. Dat kwam neer op een duizelingwekkend totaal van 915 honden, 382 katten en 50 eenden.

Maar nog opvallender: van de huisdier-hoarders bleek 75 procent vrouw.

Type verzamelaars

Het team wilde onderzoeker of huisdier-hoarders dezelfde psychologische eigenschappen bezitten als ‘gewone’ hoarders (wat officieel een mentale aandoening is). Hoewel er wel wat verschillen tussen de twee type verzamelaars zijn (een band met een kat is toch net anders dan een band met je Flippo-album of schoenencollectie), concludeerden de wetenschappers dat ook bij de huisdier-verzamelaars sprake is van een mentale aandoening.

Emotioneel comfort

De onderzoekers beweren dat veel van de hoarders moeite hebben zich te identificeren met andere mensen. De meerderheid van de vrouwen was ongetrouwd en 60% van hen is een oudere. ‘De meeste individuen hadden geen partner en leefden alleen. Met dieren samenleven geeft hoarders toch een vorm van emotioneel comfort dat ze niet vinden in liefdevolle relaties’, concludeert het onderzoek.

Misschien toch tijd om een kopje thee te drinken met die vriendin die je gekscherend ‘het gekke kattenvrouwtje’ noemt…

Oh boy: dit is waarom je je kinderen nooit alleen moet laten met de huisdieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wel heel erg dol op katten? Dit is er volgens de wetenschap met je aan de hand
Sluiten