Janne Vogel
Janne Vogel Kids 9 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

10 x donkere feitjes over het moederschap waar niemand over praat

We kunnen doen alsof alles aan het ouderschap leuk en aardig is, maar er zijn momenten dat je er even helemaal doorheen zit. Tijdens je zoveelste slapeloze nacht, het opruimen, het zorgen maken of wanneer je gewoon even zin hebt in tijd voor jezelf: we feel you.

Deze donkere dingen die bij het ouderschap komen kijken maakt iedereen mee, maar bespreek je waarschijnlijk niet heel makkelijk met je vriendinnen tijdens een koffietje.

1. Je hebt spijt

Het kan dat je op een zeker moment – al is het maar voor een paar minuten – even spijt hebt van het feit dat je kinderen hebt. Waarom wilde je dit ook alweer zo graag? De meeste ouders zullen niet durven toegeven dat deze gedachte ooit door hun hoofd is geschoten, maar geloof ons: je bent niet alleen.

2. Je vindt kinderen minder leuk

Sinds je zelf kinderen hebt vind je kinderen in het algemeen een stúk minder leuk. Vroeger zag je kinderen misschien als volmaakte en onschuldige wezentjes, die voor jouw part de wereld over mochten nemen. Nu je zelf fulltime zorgt voor kinderen, weet je dat kinderen niet perfect én niet zo onschuldig zijn als je dacht. En dat ze de wereld koste wat het kost níet over mogen nemen. Abort mission. Van je eigen kinderen hou je zielsveel, maar de anderen mogen thuisblijven. Of soms misschien héél kort langskomen voor een speelafspraakje. Met de nadruk op heel kort.

3. Je verliest vrienden

Een kind krijgen verandert je leven nogal drastisch, op een manier zoals niets anders dat kan. Sommige vrienden zullen na deze verandering nog steeds bij je blijven passen, als een soort puzzelstukje. Sommigen zul je weer terugvinden naarmate je kinderen ouder worden. En met sommige vrienden verlies je het contact volledig.

4. Je verandert zelf

Bij alle veranderingen komen ook veranderingen in je persoonlijke leven kijken. Net zoals je misschien vrienden zult verliezen, zul je ook afscheid – moeten – nemen van bepaalde dromen en passies die je ooit had. Ook hier geldt: misschien zullen ze terugkomen wanneer je kinderen ouder zijn, misschien niet. Je moet bepaalde dingen opgeven om je aan te passen aan je nieuwe rol als ouder. En die kun je nog weleens missen.

5. Je haalt er geen voldoening uit

Het is niet de bedoeling dat je zodra je kinderen krijgt ook niets anders meer bent dan moeder (of vader, natuurlijk). Je kinderen vragen natuurlijk ontzettend veel tijd en aandacht, maar zijn geen verlengden van jezelf. Het krijgen van kinderen vult je met zoveel liefde en gevoelens van geluk, dat (zeker aan het begin) jouw wereld volledig om hen draait. Maar je kunt niet verwachten dat ze altijd aan je vastgeplakt blijven zitten en je nooit meer iets anders nodig hebt.

5 ouderschapsstijlen waar echte moeders zich wél in herkennen

6. Je kind voelt op een dag aan als een vreemde

Het kan zijn op het moment dat je kind je voor het eerst uitscheldt, of het moment waarop je je realiseert dat je hem langzaam kwijtraakt. Dat hij zelf vrienden en interesses heeft en je langzaam ontgroeit. Dat gevoel van vervreemding kan heel mooi zijn, maar soms ook héél eng.

7. Je gaat op een andere manier naar je ouders kijken

Zelf moeder of vader worden houdt je een spiegel voor op een heel bijzondere manier. Je ziet opeens welke fouten je eigen ouders maakten toen jij nog jong was. En je ziet jezelf soms op precies dezelfde punten de fout in gaan.

8. Je snapt de donkere gedachten van andere ouders

Als je vroeger keek naar moeders die hardhandig omgingen met hun baby’tje of het op een schreeuwen zetten tegen hun schattige peuter, kon je dit niet begrijpen. Hoe konden ze? Totdat je jaren later zelf een huilbaby kreeg en het kwartje viel. Je voelt af en toe de behoefte om te krijsen, dingen te gooien en je baby – hoe schattig ook – door elkaar schudden. Hard.

9. Je voelt ambivalentie

Je kinderen geven je het beste gevoel dat er bestaat, maar kunnen ondertussen ook als allerbeste het bloed onder je nagels vandaan halen. Dat die kleine mini-versies van jezelf zó’n invloed op je hebben, hè. Bizar.

10. Je hart breekt (vaak)

Wanneer ze de deur uitlopen zonder je. Wanneer je denkt aan alles waar je ze niet tegen kunt beschermen. Aan alles waar ze zelf achter moeten komen. Wanneer je je realiseert hoe kapot je zou gaan als je ze zou verliezen.
Je hart breekt af en toe van liefde. Een gevoel dat je vóór je kinderen had, nooit verwacht had te voelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 x donkere feitjes over het moederschap waar niemand over praat
Sluiten