Don’t – waarom het volgen van een komkommerdieet geen goed idee is

Gezondheid Sharon van der Werf 25 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Af en toe zien we ‘m weer voorbij komen: het komkommerdieet. De bedenkers van het dieet claimen dat je veel kunt afvallen door het dieet, maar is dat ook écht zo of hebben we te maken met valse beloftes?

Wat is een komkommerdieet?

De naam zegt het eigenlijk al: het komkommerdieet is een dieet waarbij je veel komkommers eet. Komkommers zijn immers vrij vullend, bevatten veel water (meer dan 90%) en daardoor weinig calorieën.

Het komkommerdieet belooft veel. Minstens 7 kilo afvallen in twee weken, in no time 7 kilo kwijt, vele kilo’s binnen een paar weken verliezen, de claims vliegen je om de oren. Maar voordat je er enthousiast van wordt, wil ik je graag vertellen waarom jij niet voor deze claims moet vallen.

Ik heb uitgerekend hoeveel calorieën je ongeveer binnenkrijgt als je het komkommerdieet volgt. Schrik niet, maar dat zijn er slechts 900. Als we de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen, dat is net net zo veel als dat een kind van 1-3 jaar (!) binnen hoort te krijgen op een dag.

Redenen waarom jij dit dieet NIET moet volgen

1. Het bekende jojo-effect

Misschien herken je het wel: als je een bepaald dieet volgt, gaat het in het begin hartstikke lekker. Je valt af, je voelt je goed en zit beter in je vel. Dat hongergevoel, dat neem je voor lief. Maar dan komt de man met de hamer, en je valt volledig terug in je oude patroon. Het resultaat: je wordt nog zwaarder dan voor het dieet.

Omdat je met dit komkommerdieet zo weinig eet, is de kans enorm groot dat die man met de hamer wel heel snel komt. Weinig mensen houden het vol om 900 calorieën per dag te eten, omdat dit zo weinig is (gemiddeld genomen heeft een vrouw 2000 calorieën per dag nodig, dus dat is bijna het dubbele!).

2. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

Een ander probleem bij dit komkommerdieet (en bij veel andere diëten), is het feit dat je elke dag hetzelfde eet. Hierdoor krijg je op den duur te weinig voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen.

3. Je slaapt slechter

Nog zo’n resultaat van te weinig eten, is dat je slechter slaapt. We weten allemaal dat genoeg slaap een grote impact op je dagelijkse gemoedstoestand kan hebben. En je kunt je vast voorstellen, als je én geen energie uit je slaap haalt, én geen energie uit je voeding, hoe voel je je dan aan het eind van de dag?

4. Je lichaam breekt spieren af

Om tóch een beetje energie te krijgen, probeert jouw lichaam van alles. Een oplossing van jouw lichaam is het afbreken van spieren, om toch dat beetje energie te kunnen leveren. Dit leidt dus tot spierverlies, verlies van kracht en extra vermoeidheid.

Wat je beter WEL kunt doen

Ons advies: loop met een grote boog om extreme diëten heen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die kilo’s zijn afgevallen door een bepaald dieet, zoals het Killerbody dieet of het Paleo-dieet. Maar waar je veel meer aan hebt, is een verandering in je levensstijl.

Kies bijvoorbeeld elke avond voor meer groenten op je bord. Loop een extra rondje buiten. Stap eens wat vaker op de fiets, in plaats van dat je de auto pakt.

En misschien wel het belangrijkste: doe het stap voor stap. Wanneer je jezelf stap voor stap een nieuwe gewoonte aanleert, is de kans dat je het volhoudt vele malen groter.

En die komkommers? Het is prima om komkommer als bijgerecht of als snack te eten als je dat lekker vindt. Komkommers zijn immers hartstikke gezond. Maar dat betekent niet dat jouw hele dieet daarop aangepast moet worden.

Dit is waarom meal preppen jouw leven een stuk georganiseerder maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme